Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır? Döviz Nasıl Değerlendirilir, Döviz Yatırımı Nasıl Yapılır? Bankacılık ve Finansta Yapay Zekâ Kullanımı Online Alışverişin Avantajları ve Dezavantajları Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Emeklilik Planı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? İhtiyaç Kredisi Nedir? İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Portföy Yatırımı Nedir? E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? Dijital Vatandaşlık Nedir? Enflasyon Nedir? Dijital Bankacılık Nedir?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
< class="">Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Günümüzde sıklıkla kullanılan kredi kartları, alışverişlerimizi kolaylaştırırken nakit ihtiyaçlarımızı da kolaylıkla karşılıyor. Hayatımız içinde önemli finansal araçlar haline gelen kredi kartları pratik kullanımları her ne kadar kolaylık sağlasa da beraberinde artan ekstreler ile artan sorumluluklar ile geliyor. Düzenli harcamalar yapıldığı kredi kartı borcunun da düzenli bir şekilde ödenmesi önemli konular arasında yer alıyor. Aksi halde kart kullanıcıları için ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Peki kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Bu yazıda senin için kredi kartı borcunun ödenmediği hallerde ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğine değindik. 

1. Faiz ve Ek Maliyetler

Kredi kartı ödenmezse ne olur, sorusunun en basit yanıtlarından biri borcun üstüne faiz işlemesi oluyor. Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda ilk olarak devreye gecikme faizi giriyor. Bankalar mevcut kart borcuna istinaden belirli bir oran üzerinden faiz ekliyor. Kart borcunun kapanmadığı her dönem boyunca dönemsel olarak işlemeye devam eden bu faiz ana borcun giderek büyümesine neden olur. Peki kredi kartı borcu ödenmezse ne kadar faiz gelir? Kredi kartı borcunun ödenmediği durumlar iki farklı şekilde değerlendiriliyor. Bunlar; yalnızca kredi kartı asgari ödeme tutarının ödenmesi durumunda bu faiz daha az iken asgari tutarın ödenmediği durumlarda işleyen gecikme faiz oranı daha yüksektir. Dolayısıyla kart borcunu geciktirmemek önemlidir.

2. Kredi Notu Düşer

Kredi kartı borcumu ödemezsem ne olur, sorusuna verebileceğimiz bir diğer yanıt ise banka kredi notunun düşmesi oluyor. Kredi kartı borcunun ödenmediği ve devamlı geciktirildiği durumda kredi notu olumsuz olarak etkileniyor. Banka ve finans kuruluşları tarafından finansal güvenilirliği değerlendirmek için kullanılan kredi notu, kredi ve benzeri ihtiyaçlara daha kolay ulaşabilmenize olanak tanıyor. Dolayısıyla düşük kredi notu, gelecekte kredi çekebilmen konusunda sorun oluşturabilmesi mümkün. Bu nedenle kredi notunu korumak için kart borcunun düzenli bir şekilde korunması önemlidir.

3. Kredi Kartı Borcu Yapılandırmaya Girebilir

Kredi kartı borcunun ödenememesi durumunda kart borcu yapılandırmaya girebiliyor. Kredi kartı borcu yapılandırma, banka tarafından sunulan bir tekliftir. Dolayısıyla bankanın inisiyatifine bağlı olarak değişebiliyor. Ödenemeyen kredi kartı borcunu belirli bir faiz oranında ödenebilir taksitler halinde müşteriye sunuluyor. Bu yapılandırma teklifi genellikle kredi kartı borcunun batık olarak sayılması, tahsilinin zor olduğu durumlarda kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla kredi kartı borcu daha ciddi sonuçlara neden olmaması için kart borcu yapılandırma işlemlerini bankana danışabilirsin

4. Kart Yasal Takibe Düşebilir

Kredi kartı borcunun ödenmediği durumlar hukuki süreçlerin başlamasına neden olabiliyor. Bankalar borçlarını ödemeyen müşterine iletişim bilgileri üzerinden borçlarını hatırlatır ve borç ödemelerini gerçekleştirmelerini tebliğ ederek detayları aktarır. Tüm hatırlatma ve uyarılara rağmen kredi kartı borcunun asgari ödemesi 2 ay boyunca ödenmez ise önce tüm borcunu ödemesi için 30 gün süre tanıyor. Bu süre sonunda ise borcun ödenmediği durumlarda kart yasal takibe alınmaktadır. Böylece icra takibi başlayarak kart sahibinin evine icra da gidebilir.

5. Kara Listeye Alınabilirsin

Kredi kartı borcu ödenmezse kart sahibi kara listeye alınabilir. Kart borcunun uzun süre ödenmemesi durumunda Merkez Bankası tarafından kara listeye alınarak 5 yıl boyunca hiçbir bankadan kredi ve kredi kartı alınmasına imkan tanınmaz. Bu durum kişisel ve profesyonel hayatta finansal açıdan zorluklar yaşamana neden olabilir.

Kredi Kartı Kullanıma Ne Zaman Kapanır?

Kredi kartı kullanımı hakkında merak edilen sorulardan biri de kredi kartı kullanıma ne zaman kapanır, sorusu oluyor. Kredi kartı borcundan dolayı kartın kapanması için kredi kartı borcunun asgari tutarının ödenmediği durumlarda kapatılıyor. Fakat bunun için bir limit mevcut. Bir yıl içinde kartın asgari borcu 3 defa ödenmediği durumlarda ilk olarak nakit avans çekmeye kapanıyor. Eğer üç ekstre dönemi boyunca borç ödemesi yapılmazsa bu sefer de kart tamamen işlem yapmaya kapatılıyor. Toplam kart borcu ödenmediği takdirde kredi kartı kullanılamıyor. Bu koşullar bankalara göre değişiklik göstermekte olup banka işleyişine bağlı olarak değişiyor. Bunun yanında kredi kartı borcunun yalnızca düzenli bir şekilde sadece asgari ödemesinin yapılması durumunda birtakım sınırlandırmalar getiren banka koşulları da yer alıyor.


Benzer İçerikler