Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?
Kredi kartları, günlük ve modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Alışverişlerimizi kolaylaştıran, acil ve nakit ihtiyaçlarımızı karşılayan hatta ödül puanlar ile alışverişlerimizi kolaylaştıran finansal araçlar arasında yer alıyor. Doğru kullanıldığında birden fazla avantaj elde edebileceğin kredi kartları, yanlış kullanıldığında da ciddi borç yüklerine neden olabiliyor. Kredi kartı borçları yönetiminde en sık karşılaşılan konu ise kredi kartı asgari ödeme tutarı oluyor. Asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun belli bir miktarının ödenmesini ifade ediyor. Tüketicilerin borçlarını zorlanmadan ödeyebilmesini sağlayan kredi kartları kritik bir öneme sahip. Peki tam olarak kredi kartı asgari ödeme tutarı nedir, nasıl hesaplanır ve nasıl ödenir? Kredi kartı asgari ödeme tutarına dair merak ettiğin tüm detaylar bu yazıda seni bekliyor.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Ne Demek?
Konunun detaylarına inmeden önce kredi kartı asgari ödeme ne demek, soruna cevap verelim. Asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun belirli bir yüzdesi olarak hesaplanan ve minimum ödeme tutarı olarak tanımlanıyor. Belirli bir oran üzerinden hesaplanan bu tutar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenerek her banka ve kredi kartı için aynı oranı ifade ediyor. Bu oran %20 ila %40 arasında olarak en alt ödeme tutarlarına dayanıyor. Kredi kartının limiti ve banka tarafından tanımlanan özelliklerine bağlı olarak asgari oranda belirlenen oran aralığında olmak koşuluyla farklılık görülebiliyor. Özellikle limit asgari oran konusunda belirleyici bir faktör olarak ifade edilebilir. Kredi kartı asgari ödeme tutarı kart borcunuzun son ödeme tarihine kadar ödemen gereken en düşük tutarı olarak size kart ödemelerinde kolaylık sağlıyor. En düşük tutar ödendiğinde kart borcu ödenmiş sayılarak bir sonraki ekstre kesimine kadar ödeme yapman gerekmez. Fakat burada dikkat etmen gereken bir nokta var ki o da asgari ödeme tutarını ödedikten sonra kalan mevcut borca faiz işlemesidir. Faiz durumuna karşı dikkatli olmanda fayda var.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Kredi kartı asgari ödeme tutarı hesaplama, her ay kredi kartı ekstresinde belirtilen borç üzerinden hesaplanıyor. BDDK tarafından belirlenmiş yüzdelik oranlar üzerinden borcun en alt limiti belirleniyor. Kredi kartı asgari ödeme oranı ise %20 ve %40 arasında değişiyor. Bu oranın değişmesindeki sebep ise kredi kartı limitlerinde yaşanan değişim ile açıklanır. Banka ve kredi kartının türü de asgari oran üzerinde belirleyici bir diğer etkendir. Kredi kartı limiti 25.000 TL ve altındaki limitli kartlar için %20 asgari hesaplama oranı uygulanırken 25.000 TL üstü limitli kartlar içinse %40’lık oran uygulanıyor. Buna göre kartına ödeyeceğin minimum ödeme tutarı oran ortaya çıkmakta. Kredi kartı minimum ödeme tutar hesaplamayı bir örnekle açıklayalım. 20.000 TL limite sahip bir kredi kartın olduğunu düşünelim. Bu kartın da 10.000 TL’lik bir dönem borcu olduğunu varsayalım. Asgari ödeme oranı bu durumda %20 uygulanacak. O halde;
• 10.000 TL x %20 = asgari ödeme tutarını verecektir. Yani bu durumda 10.000 TL’lik bir dönem borcunun asgari ödemesi 2000 TL’ olacaktır.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Ödenir?
Asgari ödeme tutarı nasıl ödenir, sorunun yanıtı oldukça basit. Kredi kartı asgari ödemelerinizi yapmak için birden fazla yol bulunuyor. Bunların başında teknolojinin de gelişmesiyle beraber internet bankacılığı ve mobil uygulamalar yer alıyor. İnternet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden kartına ait asgari tutarı pratik ve basit bir şekilde ödeyebilirsin. Bunun yanında banka şubeleri ve ATM’ler üzerinden de asgari ödeme tutarını ödeyebilir, kart kullanımına hız kesmeden devam edebilirsin.
ON Banka Kartı da alışverişlerinde sana yardımcı oluyor. Üstelik ödemelerini de ON mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla yapabilmeni sağlayarak kart kullanımının en güzel halini sunuyor. Yıllık ücret ödemeden işlemlerini hızı ve kolay bir şekilde yapacağın ON Kart ile sen de alışverişin tadını çıkarabilirsin.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kredi kartı asgari ödemede faiz var mı?
Kredi kartı asgari ödeme faizi, asgari tutar ödendikten sonra işlemeye devam eder. Yani, asgari tutar ödendikten sonra borcun kalan kısmına banka tarafından belirlenen faiz oranı işler. Kredi kartı asgari faizi ise azami oranı %4.25 olarak işlemektedir. Bu oran bankaya göre değişiklik gösterebilir.
Kredi kartının sürekli asgarisini ödemek sakıncalı mı?
Kredi kartının sürekli asgarisini ödemek borç sarmalı içerisinden çıkamamana ve limitinin dolmasına neden olur. Dolayısıyla sakıncalı görülen durumlar arsındadır. Bu durumda yüksek faiz oranları uygulanarak borcunun artmasına sebep olur. Bunun yanında art arda yapılan asgari ödemelerde kredi kartınızda kalan limitlerinizi kullanamamaya neden olabilir. Bu da finansal zorluğa sokabilmektedir.
Kredi kartı asgarisini ödemek kredi notunu düşürür mü?
Kredi kartının devamlı bir şekilde asgarisini ödemek kredi notunda düşüklüğe neden olmaz, sabit kalır. Ancak borcun tamamını kapatmadığınız için bu durum gecikme olarak algılanarak kredi çekmek istediğinizde olumsuz olarak dönüşü olabilmektedir.
Asgari ödeme tutarının dezavantajları nelerdir?
Asgari ödeme tutarı her ne kadar avantajlı bir durum sağlasa da borçlardan kurtulamama, yüksek faiz oranları ve kredi notunun uzun vadede etkilenmesine neden olur. Bu da gelecekte kredi alma konusunda zorluk yaşayabilmene neden olabilmektedir.
* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.
Benzer İçerikler
Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Nedir?
Sanal POS nedir? Sanal POS Nasıl Çalışır? Sorularının cevabını öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Hisse Senedi Nedir?
Hisse senedi nedir? Borsada hisse senedi alımı ve satımı nasıl yapılır? Sorularının cevabı ve hisse senedi hesabı açmak için hemen ON Sözlüğe gelin!
Eurobond Nedir? Yatırımı Nasıl Yapılır?
Eurobond nedir? Eurobond yatırımı nasıl yapılır? Sorularının cevabı ve borçlanma aracı olan eurobond hakkındaki tüm detaylar ON Sözlük'te!
Kapora Nedir?
Kapora nedir, nerelerde kullanılıyor? Sorularının cevabı ve alışveriş öncesi ön ödeme sistemi olan kapora hakkında bilinmesi gerekenler ON Sözlük'te sizlerle!