SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), 1973 yılında önde gelen bir kaç Avrupa ve Amerika bankasının girişimi ile ve 15 farklı ülkeden 239 bankanın katılımı ile kurulmuştur. Merkezi Belçika, Brüksel'dedir.
SWIFT’in ilk kuruluş amacı uluslararası ödemeler için güvenli ve hızlı bir iletişim ağı yaratmaktı. Günümüzde ise uluslararası ödemeler için kullanılan standart mesajlarının yanında, Dış Ticaret ve Hazine ürünleri ile ilgili, ödeme çeşitleri ve bankacılık ürünlerine göre farklılık gösteren 9 farklı kategoride ve her kategorinin altında da ürünün özelliğine bağlı olarak farklı kullanım amaçları olan pek çok mesaj türü vardır.
SWIFT’in Gelişim Süreci
SWIFT sistemi kullanılarak ödemelerin gerçekleştirilmesi, üye bankalar arasında ilk kez 1977 yılında hayata geçti. 1977 yılına kadar yaygın olarak kullanılan Telex teknolojisi ise finans sektöründe yıllar içerisinde yerini SWIFT’e bıraktı.
SWIFT 1977 yılında ilk mesajlaşma hizmetleriyle hayata geçtiğinde; 22 farklı ülkeden 518 banka tarafından kullanılıyordu ve hayata geçtiği ilk yıl 10 milyona yakın mesaj trafiği yaşandı. Yıllar içerisinde SWIFT’e üye olan ve kullanmaya başlayan finansal kurumların sayısı hızla artmaya başladı ve Merkez Bankaları da bu finansal kuruluşlara dahil olmaya başladılar. 90’lı yıllarda yıllık mesaj trafiği 300 milyona yaklaşırken, 2000’li yılların başlarında 3 milyar adede yaklaşan mesaj trafikleri oluşmaya başladı. Günümüzde ise SWIFT 200’den fazla ülkede 11.000’e yakın finansal kuruluş ve firma tarafından kullanılmaktadır. Yıllık mesajlaşma trafiği 6 milyara yakındır.
SWIFT’in orijinal hizmetlerinin ana bileşenleri nelerdir?
SWIFT’in orijinal hizmetlerinin ana bileşenlerini,
- bir mesajlaşma platformu
- mesajları doğrulamak ve yönlendirmek için bir bilgisayar sistemi ve
- mesaj standartları
oluşturmaktadır.
Mesaj standartları; bilgi ve verilerin ortak bir şekilde anlaşılmasını sağlamak ve kullanıcılar arasında karşılıklı iletişimin kesintisiz ve otomatik olarak gerçekleşmesi için geliştirilmiştir.
BIC Kodu (Business Identifier Code) Ne Demektir?
SWIFT kullanıcılarının karşı tarafa herhangi bir mesajı gönderebilmesi ve/veya kendisine gönderilen bir mesajı alabilmesi için BIC Kodu’na ihtiyacı vardır. Her bir SWIFT kullanıcısının tek ve sadece kendisine özel bir BIC kodu vardır. BIC, Uluslararası ISO standartlarına bağlı olarak (ISO 9362) oluşturulan bir koddur. Bu standart, kurumlar için tanımlayıcı olan BIC kodunun unsurlarını ve yapısını belirler.
BIC Kodları 8 ya da 11 karakterli olur. 8 karakterli kullanımlarda; ilk 4 karakter finansal kurumu tanımlayan kısım, 5. ve 6. karakterler ülke kodu, 7. ve 8. karakterler ise genelde kurumun bulunduğu şehir kodudur. 11 karakterli kullanımlarda ise 8 karakterin devamındaki son 3 karakter SWIFT kullanıcısı tarafından tercih ediliyorsa şube kodu olarak kullanılır.
Dijital Platformlardan Yabancı Para Transferi Yaparken BIC Kodu Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Internet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık uygulamalarından yabancı para transferi gerçekleştirilirken, kullanıcı tarafından alıcı tarafın bankasının BIC kodunu seçmesi istenir. Böyle durumlarda alıcının bankasının bulunduğu ülke kodu ile seçilen BIC kodunun ülke kodunun aynı olmasına dikkat edilmelidir. Doğru BIC kodu konusunda tereddüt var ise çalışılan bankadan destek alınması önerilir.
Sort Code Nedir?
İngiltere’de kullanılır. Hesap numarasının hangi banka ve bu bankanın hangi şubesine ait olduğunu gösteren 6 haneli bir numaradır.
Routing Number (ABA Numarası) Nedir?
ABD bankaları tarafından kullanılır. 9 haneli bir numaradır. Hesap numarasının hangi bankaya ait olduğunu gösterir. (Sadece ABD bankaları için kullanılır.)
Transit Number Nedir?
Kanada bankaları tarafından kullanılır. 9 haneli bir numaradır. Hesap numarasının hangi bankaya ait olduğunu gösterir. (Sadece Kanada bankaları için kullanılır.)
IBAN Nedir?
Ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla (IBAN) adı verilen uluslararası banka hesap numarası standardı geliştirilmiştir.
IBAN numarası içerisinde;
- alıcının hesap numarası,
- hesabın hangi bankada olduğu ve
- bankanın hangi ülkede bulunduğu
bilgileri vardır.
IBAN şu anda çoğu Avrupa ülkeleri olmak üzere 76 ülkede kullanılmaktadır. ABD, Kanada ve Uzak Doğu ülkelerinde IBAN kullanılmamaktadır. IBAN kullanan ülkelere IBAN numarası olmaksızın sadece hesap numarası ile yapılan transferler alıcının bankası tarafında iade edilebilir ve bu durumda ek muhabir masrafları doğabilir.
RMA Nedir?
RMA ilişkisi; SWIFT kullanıcılarının SWIFT mesajlarını gönderebilmeleri ve alabilmeleri için bir birlerine karşılıklı yetki vermeleri olarak tanımlanabilir. Çok az sayıda mesaj tipi dışında; pek çok mesaj tipinin karşı tarafa gönderilebilmesi veya karşı taraftan alınabilmesi için tarafların karşılıklı olarak birbirlerini yetkilendirmiş olması gerekir. Karşılıklı verilen bu yetkilendirme RMA ilişkisi olarak adlandırılır.
ACK Ne Demektir?
SWIFT mesajları ile ilgili olarak sıkça kullanılan ACK terimi; SWIFT mesajının, gönderen bankanın SWIFT sisteminden başarıyla çıkıp alıcı tarafın SWIFT sistemine ulaştığı anlamına gelir. Herhangi bir SWIFT mesajında NetworkACK ibaresinin olmaması; SWIFT mesajının gönderen bankanın sisteminden henüz çıkmadığı anlamına gelir.
Network NACK Ne Demektir?
SWIFT mesajının NACK almış olması, SWIFT mesajının gönderen bankanın SWIFT sisteminden başarıyla çıkamadığı yani alıcı bankaya ulaşmadığı anlamına gelir. Yani NACK kodu taşıyan bir mesaj ACK almamış ve karşı bankaya ulaşmamıştır.
*Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.
ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!
Hesap AçBenzer İçerikler
Nominal Reel Değeri Nedir?
Bir verinin güncel parasal değerini gösteren değer olan nominal değer nedir? Sorusunun cevabı ve reel değer hakkındaki bir çok bilgi ON Sözlük'te sizlerle!
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? Sorularının cevabı ON Sözlük'te sizinle
Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar?
En yaygın yatırım araçlarından olan tahvil hakkında bilmeniz gerekenler ON Sözlük'te. Tahvil çeşitlerini ve özelliklerini incelemek için hemen tıklayın!
Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Nedir?
Sanal POS nedir? Sanal POS Nasıl Çalışır? Sorularının cevabını öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Resesyon Nedir?
Resesyon hakkında bilmeniz gerekenler ON Sözlük'te. Resesyon sürecinin ekonomiye etkileri nasıldır gibi soruların cevaplarını almak için hemen tıklayın!