Arbitraj Nedir?

Arbitraj Nedir? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır? Döviz Nasıl Değerlendirilir, Döviz Yatırımı Nasıl Yapılır? Bankacılık ve Finansta Yapay Zekâ Kullanımı Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Emeklilik Planı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? İhtiyaç Kredisi Nedir? İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Portföy Yatırımı Nedir? E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? Dijital Vatandaşlık Nedir? Enflasyon Nedir?

Arbitraj Nedir?

Arbitraj Nedir?

Elde bulunan paranın değerlendirilmesi her zaman önemli bir konu olmuştur. Fakat bunun nasıl yapılacağına dair önerilen yöntemler değişiklik gösterebilir. Yatırım araçları son zamanlarda sıklıkla talep gören yöntemler arasında yer alır. Bazı yatırımcılar, herhangi bir riske girmek istemedikleri için ya da risk miktarını minimalize edebilmek adına farklı yöntemleri talep edebilir. İşte arbitraj tam bu noktada devreye girir. Peki risksiz kâr elde etmek isteyen kişilerin yönelim gösterdikleri arbitraj nedir, çeşitleri nelerdir; arbitraj örnekleri kapsamında neler bulunur?

Arbitraj İşlemlerinin Avantajları Nelerdir?

Arbitraj, bir tür risksiz yatırım yöntemidir. Aynı piyasalarda işlem görmekte olan menkul kıymet, değerli maden ya da paranın fiyatının farklı olması hâlinde eş zamanlı bir şekilde düşük fiyatlı piyasadan alınması ve yüksek fiyatlı piyasaya satılması durumudur. Arbitraj işlemi doğru ve sistemli bir şekilde yapıldığında çeşitli avantajlar sunar. Çünkü işleme konu olan değerli maden ya da para, düşük fiyatlı piyasadan alınır. Yüksek fiyatlı piyasaya aktarıldığı an para veya değerli madenin satışının gerçekleştirilmesi gerekir. Arbitraj yapmak, şu bakımlardan son derece avantajlıdır:

● Risksiz yatırım olanağı sunar. Fiyat farklılıklarından kaynaklı azaltma ya da risklerin tamamını ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğu için yatırımcı için herhangi bir risk barındırmaz.

● İki farklı piyasada aynı varlığın işlem görmesi, ilgili varlığın farklı piyasalarda değerlendirilmesini olanaklı hale getirir.

● Arbitrajın temel avantajı, kısa vadeli bir işlem olmasıdır. Piyasalar arasındaki fiyat farklılıkları çoğunlukla kısa süreli olduğu için işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanması gerekir. Bu durum, yatırımcının hızlı kâr elde etmesini sağlar.

● Yatırımcı portföyünü çeşitlendirme şansı elde eder. Farklı piyasalardaki farklılıklardan yararlanan yatırımcı, riskini azaltabilir.

● İyi hesaplanmış arbitrajın en önemli avantajı, istikrarlı bir gelir kaynağı olma potansiyelidir. Bu nedenle arbitraj hesaplama, son derece titiz bir şekilde yapılmalıdır.

Yukarıdaki hususların her biri, arbitrajın yatırımcılar için neden önemli olduğunu belirtir.


Farklı Pazarları Değerlendirme: Arbitraj İşlemi Hangi Yatırım Ürünlerinde Yapılabilir?

Arbitrajda kullanılan yatırım ürünleri çeşitlilik gösterir. Döviz, emtia başta olmak üzere çeşitli varlıklarda risksiz yatırım adımlarının uygulanması mümkündür. Fakat genellikle altın ve döviz piyasaları, arbitrajın yapılması için çok daha uygun görülür. Bilindiği üzere uluslararası piyasalarda altın fiyatları dolar üzerinden belirlenir. Peki bu neden avantajlı bir durumdur? Çünkü yerel borsalarda altının fiyatı ülkenin para birimi üzerinden belirlenmekte olup yatırımcı, ülkesinin yerel piyasası üzerinden altın alıp bu altını başka piyasalarda değerlendirebilir.

Arbitrajın kripto para birimleri üzerinden de yapılması olanaklıdır. Kripto arbitraj işlemleri için ilk olarak bir borsada kripto para birimini satın almanız gerekir. Ardından fiyatın çok daha yüksek olduğu başka bir borsada aldığınız kripto parayı satmalısınız. Böylelikle kısa sürede kâr elde etmiş olursunuz.

Fiyat Farklılıkları ve Fırsatlar: Arbitraj Nasıl Yapılır?

Eğer risk almayan bir yatırımcıysanız ve arbitraj fırsatları kapsamında yatırımda bulunmak istiyorsanız, arbitrajı nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız. Çünkü arbitrajda atılacak adımların önceden planlanması, yapılan işlemler üzerinden kâr elde edilmesini sağlayacaktır. Peki arbitrajı nasıl ve ne şekilde uygulayabilirsiniz?

Emtia piyasalarında arbitrajı uygulamak istiyorsanız emtia fiyatlarında da ortaya çıkabilen farklılıklardan yararlanabilirsiniz. Altın üzerinden örnek vermek gerekirse altın Londra’da ve New York’ta farklı bir fiyattan işlem görebilir. Burada yapılması gereken altının düşük fiyatlı piyasadan satın alınması ve ardından yüksek fiyatlı piyasada satılması gerekir. Bu noktada önemli olan hususlardan bir tanesi, altın üzerinden arbitraj yapılırken maliyet ve lojistik faktörler başta olmak üzere çeşitli unsurların göz önünde bulundurulması gerektiğidir.

Kripto para piyasaları, arbitrajın uygulandığı piyasalardan bir diğeridir. Bilindiği üzere kripto para birimleri farklı kripto para borsalarında işlem görür. Bu durum, borsalar arasında farklılıkların oluşmasına sebebiyet verir. Kripto para birimi söz konusu olduğunda borsada arbitrajın yapılabilmesi için kripto para biriminin bir borsada düşük fiyatlı alınması, diğer borsada yüksek fiyatlı satışa sunulması gerekir.


Kimler Arbitraj İşlemi Yapabilir?

Risksiz bir yatırıma yönelmek isteyen kişilerin tamamı arbitrajı uygulayabilir. Fakat işlemlerin çok daha sistematik bir şekilde yapılabilmesi için profesyonel yatırımcılarının arbitraja yönelmesi çok daha ideal bir seçenek olabilir.

Arbitraj Çeşitleri Nelerdir?

Arbitrajın farklı türleri bulunmakta olup arbitraj çeşitleri genel hatlarıyla şu şekildedir:

● Döviz Arbitrajı

● Dolaylı Arbitraj

● Dolaysız Arbitraj

Her birinde işleme konu olan varlık farklı olabilse de işlemler birbirine son derece benzerdir.

Döviz Arbitrajı

Arbitraj türleri arasında yer alan döviz arbitrajı, iki farklı piyasadaki döviz farklılıklarının değerlendirilip gerçekleştirilen işlemlerden kâr elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Dolaylı Arbitraj

Dolaylı arbitrajda temel olarak iki piyasa bulunmakta olup piyasalarda yer alan menkul kıymetler üzerinden işlemler gerçekleştirilir. Diğer türlerde olduğu gibi dolaylı arbitrajda da menkul kıymeti düşük olan piyasadan varlığın alınması ve yüksek fiyatla farklı bir piyasada satılması esastır.


Dolaysız Arbitraj

Dolaysız arbitrajda minimum üç piyasanın bulunması gerekir. Bu nedenle üçlü arbitraj şeklinde de adlandırılabilir. Temel olarak bir para birimi farklı piyasalarda alınıp satılır. Fakat en sonunda orijinal para birimine dönüş yapılır. Üçgen arbitraj olarak da isimlendirilebilen dolaysız arbitrajda farklı piyasa ve farklı para birimindeki değişiklikler, yatırımcının kısa sürede kâr elde etmesini olanaklı hale getirir.

Arbitraj Örnekleri Nelerdir?

Bir yatırımcı, bir piyasadan 1 ons altını 1800,25 dolara alıp bunu farklı bir piyasada 1800,85 dolar üzerinden satışa sunabilir. Bu durumda, ons başına 0,60 dolar kazanç elde etmiş olur. Alış ve satış işlemleri üzerinden %20 oranında bir komisyon kesilirse bu durumda yatırımcının net kazancı, işlem başına 0,40 dolar olacaktır. Bu işlem, farklı varlıklar üzerinde de benzer bir şekilde gerçekleşir. Yatırımcı, arbitraj etkisi sayesinde gerçekleştirdiği işlemlerden kazanç elde eder.

Yenilikçi ve uzman bankacılığın bir örneği olan Burgan Bank, yatırımlarınızı farklı yöntemler üzerinden gerçekleştirmenizi mümkün hâle getirir. Siz de Burgan Bank’ın bir müşterisi olabilir, farklı yatırım araçlarını tercih edip paranızı en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. Teknolojik ve yenilikçi yöntemleriyle Burgan Bank her zaman sizinle!

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç

Benzer İçerikler