Teknolojinin hızla gelişmesi beraberinde ödeme yöntemlerinde de değişiklikleri getirdi. Bunlardan biri de kartla ödeme yöntemlerimiz arasında olan temassız ödeme seçeneği. Ödeme yöntemine ilişkin değişen bu dijital dönüşüm, kısa sürede hayatımıza entegre olmuş durumda. Alışveriş sırasında fiziksel bir temas gerektirmeyen temassız ödeme, hız, güvenlik ve kullanım kolaylığı sağlayarak kısa sürede kullanımı yaygınlaşan ödeme yöntemleri arasında yer almaya başlamış durumda. Bu yazımızda senin için temasız ödeme hakkında merak edilen sorulara yanıt veremeye çalıştık. İşte temassız ödeme nasıl yapılır, nedir, hakkında merak edilenler.
Temassız Ödeme Nedir?
Temassız Ödeme Nasıl Çalışır?
Temassız Ödeme Limiti Nedir?
Temassız ödemelerde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri temassız ödeme limitinin olması. Temassız ödeme limiti, şifresiz temassız işlemlerin belirli bir tutara kadar yapılabildiğini ifade eden kavram olarak biliniyor. Banka tarafından belirlenen bu tutar geçildiği takdirde temassız özelliğinin kullanılabilmesi için şifre girilmesi gerekiyor. Güvenlik amaçlı olan bu işlemde yüksek tutarlı alışverişlerin yapılabilmesini de kısıtlanabiliyor. Böylece şifre girilmeden ödeme işlemi gerçekleştirilemiyor. Bu tutar sahip olduğun banka kartının kullanım şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Çoğunlukla bu limit 750 TL ila 1500 TL arasında değişiyor.
Temassız Ödeme Çeşitleri Nelerdir?
Temassız ödeme yalnızca kartla ödemeyle değil farklı ödeme yöntemleriyle de gerçekleştirilebiliyor. Bu ödeme yöntemi fiziksel temassız ödeme özelliğine sahip olan kartlardan dijital cüzdanlara, mobil cüzdanlara ya da mobil bankacılık uygulamalarına kadar geniş bir skalaya sahip. Tüm bu temassız ödeme çeşitleri şu şekilde açıklanabilir.
• Banka veya Kredi Kartıyla Ödeme: Temassız ödemede en çok kullanılan yöntemler arasında banka ve kredi kartları yer alıyor. Kartlara ve POS cihazlarına eklenen NFC özelliği ile gerçekleşen bu ödeme yöntemi alışverişlerde büyük bir kolaylık sağlıyor. Kart POS cihazına takılmasına gerek kalmadan yaklaşık 4 cm uzaklıktan tutularak cihaza okutulması halinde işlem gerçekleşmiş oluyor. Böylece hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapılabiliyor.
• Dijital Cüzdanlar: Bir diğer temassız ödeme yöntemlerinden olan dijital cüzdanlar bulut sistemi ile çalışıyor. Kart bilgilerinin bulut teknolojisiyle aktarıldığı finans alanı olarak yer alıyor. Bulut teknolojisi içerisinde saklanan kart bilgileri ödeme cihazı aracılığıyla aktif bir hale gelerek ödeme gerçekleşiyor. Online ödeme hizmetleri bu cüzdanlara örnek olarak verilebilir.
• Mobil Cüzdanlar: Bu cüzdan çeşidi ise akıllı telefon ya da giyilebilir cihazlar vasıtasıyla kullanılabilen uygulamalardır. Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay gibi uygulamalar mobil cüzdan özelliği sunarak NFT özelliğinin kullanılmasıyla ödeme yapılabilmesine olanak sağlar.
• Mobil Bankacılık Uygulamaları: Temassız ödeme yapılabilen bir diğer uygulama ise mobil bankacılık uygulamaları oluyor. QR kod, UPI, Havale, EFT ve Swift gibi mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştiren işlemler olarak biliniyor. Anında para transferi özelliği ile ödeme işlemleri kolaylaşıyor.
Temassız Ödeme Güvenli Mi?
Temassız ödeme güvenli mi, sorusu bu ödeme yönteminde en merak edilen sorular arasında yer alıyor. Pek çok alanda kullanılan temassız ödeme yöntemi, diğer ödeme yöntemlerine göre oldukça güvenli olduğu söylenebiliyor. Her ödeme işlemi tek seferlik şifre ile korunan temassız ödemelerde işlem tamamlandığında bu geçerliliğini yitirerek kart bilgilerinin çalınmasının önüne geçiyor. Temassız ödemelerde RFID ya da NFT teknolojisi kullanıldığından kartın ödeme yapabilmesi için POS cihazına 4 cm’den daha yakın bir mesafede olması gerekiyor. Bu da uzaktan ya da yanlışlıkla ödeme yapılmamasını sağlıyor. Dolayısıyla güvenli bir ödeme alanı oluşturur. Belirli bir tutarın üzerinde yapılan ödemelerde şifre istemesi de karttan fazla para çıkışını sizin kontrolünüz altında olduğundan emin olunmasından dolayı uygulanıyor.
Sen de ON Dijital Bankacılık kredi veya banka kartınla temassız ödeme yaparak alışverişlerini pratik bir şekilde tamamlayabilirsin.
* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.