Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır? Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Emeklilik Planı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? İhtiyaç Kredisi Nedir? İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Portföy Yatırımı Nedir? Enflasyon Nedir?

Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatırım pek çok kişinin geleceğini güvence altına almak içi tercih ettiği yollardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Birikimlerini doğru değerlendirebilmeye zemin hazırlayan yatırım, doğru bir planda yapılması önemlidir. Yatırım yaparken yalnızca fırsatları değerlendirmek değil bu fırsatları görebilmek aynı zamanda riskleri de tahmin edebilmek gerekir. Yatırım yapmanın önemli detaylarından biri de riskleri yönetebilmeyi bilmektir. Bilinçsiz bir şekilde yapılan yatırımlar beklenmedik kayıplara yol açabilmektedir. Dolayısıyla doğru strateji ve iyi bir yönlendirmeyle yatırımlarını daha güvenli bir şekilde yapabilirsin. Bu noktada ise yatırım yaparken bazı hususlara dikkat etmen gerekir. Peki bunlar nelerdir? Senin için bu yazıda yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli konusu üzerinde durduk. Haydi gel detaylarına birlikte bakalım.

Yatırım Nedir, Nasıl Yapılır?

Yatırım yaparken nelere dikkat edilmesine geçmeden önce yatırımın ne olduğu ve yatırım nasıl yapılır sorularını kısaca yanıtlayalım. Yatırım, oldukça geniş bir alana sahip olan finansal araçları içinde barındırır. Finansal kaynakların doğru bir şekilde yönetilmesi ve kazanç sağlanması amacıyla yapılır. Yatırım, çeşitli varlık türleri üzerinde yapılabilmektedir. Buradaki amaç varlığın değer artışı sağlaması hedeflenmektedir. Her ne kadar bir kar elde amacı taşısa da yatırım yaparken risklerin de göze alınması gerekmektedir. Kazanç sağlayabileceği gibi kayıplarda yapılan yatırımın sonuçlarından biri olmaktadır. Bu durum hangi varlık üzerine yatırım yapıldığına göre de değişiklik gösterir. Bu varlıklar arasında hisse senetleri, emtialar, döviz, gayrimenkul ve tahvil gibi çeşitli finansal araç bulunur. Tek bir varlığa yatırım yapılabileceği gibi birden fazla varlık üzerinde de yatırım yapılabilmektedir. Bu noktada yatırım yaparken izlemen gereken adımlardan ilki bir hedef belirlemen ve hangi finansal araç üzerine yatırım yapacağını seçmendir. Ardından piyasa araştırması yaparak yatırımını doğru stratejilerle beraber yönlendirebilirsin.

Dilersen bu noktada ON Dijital Bankacılık Yatırım araçlarından faydalanabilir ya da yatırımlarını ON üzerinden gerçekleştirebilirsin.

Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım yapmak çoğu zaman detaylara dikkat etmekten geçer. Yatırım yapmanın yolları finansal araçların çeşitliliğiyle birlikte oldukça geniştir. Burada hangi finansal araç üzerinde yatırım yapmış olursan ol yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler benzer olarak karşımıza çıkar. Burada tek farklılaşan nokta finansal araçların detaylarındaki nüanslardır. Peki genel anlamda yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, şimdi de onlara bakalım.

1. Paranı Doğru Bir Araçta Değerlendirdiğinden Emin Ol

Öncelikle yatırım yapmanın ilk adım şüphesiz ki yapmış olduğun tasarruflar sonucu kalan paranı doğru bir şekilde yönetmelisin. Bu noktada yatırım amacını belirleyerek paranı doğru bir finansal araçta değerlendirmendir. Buradan da yatırım yaparken nelere dikkat edilmelidir, sorusunun cevabı çıkmaktadır. Yatırım amacına uygun doğru bir yatırım aracı kullanılması yatırımların hedeflenen yöne ulaşmasında önemlidir.

2. Yüksek Getiri Vaatlerine İnanma

Son zamanların en çok rastlanan reklamlarından olan hızlı ve yüksek kazançlı yatırımlar beraberinde mutluluk yerine hüsran yaratabilmektedir. Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken faktörler arasında en önemlilerinden olan bu durum yatırımını yanlış yönlendirebilmene neden olabilir. Yatırım planların arasında hızlı ve büyük kazanç elde edeceğini söyleyen bu reklamlara aldanmamalı, kendi yatırım stratejini güvendiğin bir yatırım uzmanına danışarak ilerletmelisin.


3. Risk Toleransını Belirle

Her yatırımın içerisinde belirli düzeyde risk faktörü bulunur. Bu bazı yatırımlar için küçükken bazı yatırımlar için büyük bir aralığa sahip olabilir. Bu durumda kendi risk toleransını bilmek daha sağlıklı bir şekilde yatırımını devam ettirebilmene neden olabilir. Ne kadar bir kaybı tolere edebileceğini bilmek önemlidir. Bu noktada risk toleransın düşükse daha güvenilir ve kayıp yaşama ihtimalinin az olduğu bir yatırım aracına yönelebilirsin. Risk tolerans aralığın büyük ise daha riskli yatırımlara yönelebilirsin.


4. Ani Kararlardan Kaçınmalısın

Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kendini baskı altında hissederek dürtüsel hareket etmektir. Yani fırsat kaçacak mantığı ile hareket edip herhangi bir araştırma yapmadan yatırım kararı almamalısın. Vereceğin ani kararlar beraberinde ani kayıplara da neden olabilir. Dolayısıyla bir fırsatla karşılaştığında değerlendirme yapmadan bir karar vermemen yatırımının geleceği açısından daha iyi olacaktır.

5. Tüm Paranı Riskli Yatırımlara Yatırma

Risk toleransın düşük ve tüm paranı kaybetmek istemiyorsan riskli yatırımları değerlendirmemelisin. Yatırım yaparken portföyünü çeşitlendirmek mantıklı tercihlerden biridir. Fakat bu noktada yapacağın yatırımların hepsinin riskli yatırımlar olmamasına özen göstermelisin. Hisse senedi, vadeli türev, borsa gibi yatırım araçları kaybetme riski yüksek araçlar olup kayıp yaşayabilmene neden olabilir. Dolayısıyla riskli yatırımlar yapsan bile belirli bir düzeyde risksiz yatırımlarda yapmalı ve bu alanları elinde tutmalısın.

6. Uzun Vadeli Düşün

Yatırım yaparken neye dikkat edilmeli, sorusuna verilebilecek bir diğer önemli cevap ise uzun vadeli düşünmendir. Yatırım yaptığın piyasa kimi zaman dalgalı olabilmektedir. Bu nedenle kısa vadeli fiyat hareketleri kaygılandırabilir ve yatırımını bozmana neden olabilir. Fakat uzun vadede piyasalar toplayarak yatırımının büyümesini sağlayabilmektedir. Dolayısıyla piyasa içerisindeki spekülasyonlara aldırmadan daha geniş bir perspektiften bakmalı, piyasayı düzenli bir şekilde takip ederek yatırımının geleceğini öngörebilmelisin. Böylece uzun vadeli yatırımlarda daha başarılı olabilirsin.

7. Güvenilir Kaynakları Takip Et

Yatırım yaparken güvenilir kaynakları takip etmek doğru bir yatırım yapabilmen için önemlidir. Uzman tavsiyeleri ve yorumlara dikkat ederek SPK lisansına sahip olan finans uzmanlarından yatırımların için destek alabilirsin.

Yatırım yapma konusunda yeniysen Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Yazımıza göz atabilir, yaptırım yapma konusunda daha fazla bilgiye sahip olabilirsin.


* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç