Temettü, şirketlerin bir yıl sonunda elde edilen kar tutarından mevcut ortaklarına nakit olarak kar payı dağıtılmasını ifade etmektedir. Temettü, yıllık bilançodan net kar veya yedek akçeler kalemlerinden dağıtılabilir. Temettü dağıtım kararları şirketlerin ilgili bilanço dönemi sona erdikten sonra gerçekleştirilen genel kurul toplantısında alınır. Temettü ödemesi almak için genel kurulda belirlenen temettü dağıtım tarihinden bir gün veya daha öncesinden hisse senedine sahip olmak gerekmektedir.
Temettü Dağıtımı Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Şirketin genel kurulunda temettü dağıtım kararının alınmasının ardından, 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı brüt olarak belirlenir. Brüt nakit kar payına %10 stopaj uygulandıktan sonra net ödenecek nakit temettü miktarı yatırımcının hesabına belirlenen dağıtım tarihinden iki gün sonra hesabına yatırılır. Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettü Verimliliği Nedir?
Temettü geliri elde etmek için bir yatırım kararı alınacaksa temettü verimliliği kavramı ön plana çıkmaktadır. Temettü verimliliği, Şirketin son ödediği yıllık temettünün cari pazar fiyatına bölünmesi ile bulunur. İstikrarlı ve yüksek temettü verimi uzun vadeli yatırım için ön plana çıkarken, şirketin kar elde ettiğini ve faaliyetlerinin olumlu devam ettiği anlamını taşıyabilir.
Temettü Fonları Nedir?
Temettü fonlarına yatırım yapılması ağırlıklı olarak Borsa İstanbul’da düzenli şekilde temettü dağıtan şirketlere yatırım yapılmaktadır. Bu fonlar genel olarak BIST temettü 25 endeksine paralel getiri sağlayabilmektedir. Seçilen fona göre değişkenlik göstermekle birlikte hisse senetlerinin temettü ödemeleri direkt olarak fona dahil olur.
Temettü Hisseleri ve Fonları Nasıl Alınır
Temettü hisselerini alabilmek için Yatırım'dan yatırım hesabın olması gerekmektedir. On Bank üzerinden kolayca Burgan Yatırım’da hesap açabilirsin. Aynı zamanda ON Dijital Bankacılık üzerinden fon işlemleri de gerçekleştirebilirsin.
* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.
ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!
Hesap AçBenzer İçerikler
Rayiç Bedel Nedir?
Rayiç bedel nedir ve hesaplaması nasıl yapılır? Sorularının cevabı, emlak ve araç satım işlemlerinde karşımıza çıkan bu terimin anlamı ON Sözlük'te!
İşsizlik Sigortası Nedir?
İşsizlik sigortası nedir ve kimler faydalanabilir? Sorularının cevabı ve işsizlik sigortası hakkında bilinmesi gereken önemli detaylar ON Sözlük'te sizlerle!
Arbitraj Nedir?
Arbitraj nedir ve nasıl yapılır sorularının cevapları ON Sözlük'te. Arbitraj ve arbitraj çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi ve daha fazlası için hemen tıklayın!
İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar?
İndikatör hakkında bilmeniz gerekenler ON Sözlük'te. İndikatör nedir, ne işe yarar ve neden önemlidir gibi soruların cevaplarını öğrenmek için hemen tıklayın!
Tevkifatlı Fatura Nedir?
Tevkifatlı fatura nedir? Diğer fatura türleriyle farkı nedir? Sorularının cevabı ve tevkifatlı fatura hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler ON Sözlük'te sizlerle!
Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır?
Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır? Uluslararası Para Transferi Nedir? Sorularının cevabı ve altın yatırımı hakkında merak edilen soruların cevabı ON Sözlük'te sizinle!