Portföy Yatırımı Nedir?

Portföy Yatırımı Nedir? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Enflasyon Nedir?

Portföy Yatırımı Nedir?

Portföy Yatırımı Nedir?
Yatırımcıların sermayelerini farklı finansal varlıklar üzerine dağıtmasını ifade eden portföy yönetimi, yatırım konusunda önemli diyebileceğimiz alanlar arasında bulunuyor. Pek çok yatırımcının tercih ettiği yatırım stratejilerinden olan bu yöntem yeni başlayanlar için merak konusu. Peki bahsi geçen portföy yatırımı nedir? Tek bir yatırım aracına bağlı kalmadan birden fazla finansal varlığa yatırım yapılarak uzun vadede kazanç elde etmeyi ifade eden yatırım çeşidi olarak biliniyor. Bu yazımızda senin için portföy yatırımının ne olduğu, avantajları ve temelleri gibi çeşitli detaylara değindik. İşte merak edilen o detaylar!

Portföy ve Portföy Yatırımı Nedir?

Portföy yatırımının ne olduğuna bakmadan önce portföy nedir, sorusunu yanıtlayalım. Portföy diğer bir adıyla portfolyo olarak da biliniyor. Sanattan finansa pek çok alan için kullanılan bir kavram olan portföyü burada finansal portföy olarak ele alıyoruz. Bu bağlamda portföy kavramı, yatırımcının aynı veya farklı finansal varlıklar üzerine (nakit para, döviz, altın vb.) yatırım yapması olarak ön plana çıkıyor. Yapılan bu yatırımların tamamıysa kişinin yatırım portföyünü oluşuyor. Portföy yatırımları nedir, soruna baktığımızda ise yatırımcıların tek bir finansal varlığa bağlı kalmadan farklı finansal varlıklar üzerine de yatırım yapması olarak tanımlanıyor. Portföy yatırımı genel manada hisse senetleri, tahviller, emtialar, gayrimenkul ve döviz gibi farklı finansal araçları içeriyor. Yatırımcıların piyasa beklentilerini doğrultusunda risk faktörlerini azaltmak ve tasarruf edebilmek amacıyla tüm finansal araçları içeren toplam değer olarak tanımlanıyor.

Portföy Yatırımının Temelleri Nelerdir?

Portföy yatırımının temelleri, yatırımcının tek bir yatırım aracına yatırım yapmasının yanında farklı varlıklara yaymasını ifade ediyor. Bir nevi çeşitlendirme stratejisi olan portföy yatırımı, riskin dağıtılmasını sağlayarak sermayenin zarar görmesinin önüne geçiyor. Bir örnekle açıklayacak olursak, sadece X şirketinin hisse senetlerine yatırım yapmak, şirketin olası bir iflası durumunda yapılan yatırımın zarar görmesine neden olur. Oysa X şirketi gibi farklı şirketlere de yatırım yaparak portföyü çeşitlendirmek şirketin kötü performans sergilemesi durumunda tüm yatırımının olumsuz etkilenmesinden kurtulabilmene yardımcı oluyor. Dolayısıyla portföyü çeşitlendirmek herhangi bir zarar yaşamak açısında önemli konulardan biri. Portföy çeşitlendirmedeki temel yatırım araçları ise şu şekilde sıralanabilir.

• Hisse senetleri

• Tahviller

• Emtialar

• Gayrimenkul

• Döviz

• Nakit para

Portföy yatırımları genellikle menkul kıymetlere yapılarak, hisse senetleri, borç senetleri, bono, tahvil gibi yurt dışı yerleşiklerine de yapılan işlemlerin tümünü içeriyor. Dolayısıyla portföy yatırımıyla riskleri minimize edebilirsin.


Portföy Yatırımı Nasıl Yapılır?

Portföy yatırımı yapmak riskleri aza indirerek temkinli hareket edebilmene yardımcı oluyor. Portföy yatırımı yapmak için sermaye piyasalarından herhangi birini seçmek mümkün. Sadece altın yatırımı yapmayı seçebileceğin gibi diğer araçların değerlendirmeleri de portföyünde değerlendirmen için uygun olabilir. Portföy yatırımını çeşitlendirerek varlık sınıflarını dağıtabilir ve riskleri azaltabilirsin. Dilersen de risk potansiyellerine göre yatırım yapmayı tercih edebilir buna yönelik yatırım araçlarına para yatırabilirsin. Böylece yüksek riskli varlıklar ile daha fazla kazanç sağlayabilir ya da düşük riskli varlıklar ile istikrarlı bir kazanç elde edebilirsin. Aynı zamanda dengeli bir portföy yaratabilmen mümkün. Tüm bunlar bir yana sadece uzun vadeli yatırım portföyü oluşturabilmen de mümkün. Böylece uzun vadede kazanç sağlayabileceğin yatırım araçlarını tercih ederek karlı bir stratejisi izleyebilirsin.

Portföy Yönetimi Nasıl Yapılır?

Portföy yönetimi yapmak için piyasa koşullarını detaylı bir şekilde değerlendirebiliyor olan gerekiyor. Bunun için yeterli bilgin olduğunu düşünmüyorsan ON Dijital Bankacılık üzerinden yatırım seçeneklerini inceleyebilir, destek alabilirsin. Portföy yönetimi yatırımcıların nakit paralarını nasıl yönlendirebileceklerine yardımcı olurken aynı zamanda muhasebe işlemleri için gelir-gider hesaplaması yapılmasını da sağlıyor. Böylece piyasa koşulları takip edilerek risklerin önüne geçilmesi hedeflenir. Portföy yatırımı yaparken değerlendirebileceğin portföy yönetim stratejileri bulunuyor. Bunlardan birini tercih ederek portföyünü sağlıklı bir şekilde yönetebilirsin. Bu stratejiler aşağıda verildiği gibi yer alıyor.

• Tek Fon Portföyü: Bu portföy stratejisi nakit parayı tek bir fona koyarak yatırım yapmayı kolaylaştıran bir strateji olarak biliniyor. Bu şekilde yatırım yapmayı kolaylaştıran sistem yatırımların çeşitlendirilmesi ve yönetimi için bir durak noktası olarak düşünülebilir. Yatırım yapmaya yeni başladıysan eğer tek fon portföyü uygun bir tercih olacaktır.

• İki Fon Portföyü: Bu strateji ile portföyünü iki varlık sınıfı ile çeşitlendirebilirsin. Bu stratejide biri hisse biri de tahvil olmak üzere iki farklı sermaye aracından oluşuyor. Böylece yatırımcı yatırımlarını çeşitlendirirken aynı zamanda büyüterek kar elde etmeyi amaçlıyor. Bu strateji ile yatırımcı yatırımlarını riskli hisselere yatırabilirken aynı zamanda güvenli tahviller ile de risklerini dengeliyor.

• Warren Buffett 90/10 Portföyü: Uzun vadeli ve kolay bir yatırım çeşidi olan Warren Buffrett, yatırımın %90’lık kısmını düşük maliyetli endeks fonlarına yatırırken %10’luk kısmı kısa vadeli hazine tahvilleri gibi daha yüksek riske sahip olan finansal araçlara yatırılabilir.

• Al-Tut Portföyü: Riski kontrol altında tutarken aynı zamanda uzun vadede kazanç elde etmeyi planlayan bu portföy ile farklı varlık türlerine uzun vadeli yatırımlarda bulunabilirsin.


Sanal POS Avantajları ve Geleceği

Sanal POS alışveriş yapmanızı kolaylaştıran dijital POS cihazı olarak ödeme yöntemleri içerisinde yer alıyor. Sağladığı pek çok avantaj ile işletme ve tüketicilerin bir numaralı tercihlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

• Kolay ve hızlı olması daha pratik bir ödeme sunuyor. Aynı zamanda internet bağlantısı olan bir yerden ödeme alabiliyor.

• Düşük maliyetli olması fiziksel POS cihazlarının aksine sanal POS’larda ek donanımım maliyetleri bulunmayacağı için küçük işletmelerde avantaj sağlıyor

• SSL ve 3D Secure yöntemleri ile güvenli bir alışveriş geçirmene yardımcı oluyor.

• Çoklu para birimi desteği ile farklı para birimlerinden de ödeme alabiliyorsun.

Sağlanan tüm bu avantajlar aslında sanal POS’un geleceğini de oluşturuyor. Gelecekte sanal POS uygulamalarının gelişmesiyle beraber yapay zekâ ile desteklenerek güvenliğin geliştirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda dolandırıcılığın erken tespit edilmesini kolaylaştıracak ve önüne geçmesi planlanıyor. Biyometrik ödeme sistemlerinin yüz tanıma veya parmak izi gibi tarayıcılar yardımıyla ödeme yapılabilmesi muhtemel uygulamalar arasında yer alması gelecekte vaat edilen avantajlar arasında.

Dilersen ON Dijital Bankacılık ile yeni dijital hizmetlere de göz atabilirsin.