İş hayatının ardından gelen bir dönem olan emeklilik keyifli, huzurlu ve maddi olarak güvenli geçirilmesinin hayal edildiği dönemlerden biridir. Bu dönemi rahat bir şekilde geçirebilmek için de yeterli birikime sahip olmak önemlidir. Maddi açıdan yeterli bir hazırlık yapılmadığı durumlarda bu güzel gibi görünen emeklilik dönemi zorlu olabilmektedir. Dolayısıyla genç yaştan itibaren bilinçli bir şekilde birikim yapmak doğru bir emeklilik planlaması için önemlidir. Bu yazıda emeklilik planı yaparken nasıl birikim yapabileceğine, hangi stratejileri kullanabileceğine değindik. Detayları birlikte inceleyelim.
Emeklilik Planı Nedir?
İlk olarak emeklilik planı nedir, sorusunu detaylandırmakla başlayalım. Emeklilik planı, çalışma hayatı sonrası için yapılan bir birikim çeşidi olarak tanımlanabilir. Emekli olunca daha rahat ve maddi kaygı olmadan huzurlu bir emeklilik hayatı yaşayabilmek için çalışma hayatı boyunca yapacağın birikim ve yatırımlar sayesinde düşlediğin emeklilik hayatını yaşayabilirsin. Emeklilik planı, maddi olarak güvende olmanın hedeflendiği bir finansal strateji türü olarak da ifade edilebilir. Burada temel amaç kişi iş hayatından çekildikten sonra herhangi bir gelir kaynağı duymadan yaşamını sürdürmeyi amaçlar. Emeklilik planları birden farklı stratejileri içerebilir. Özellikle çalışma hayatında olduğun müddetçe gelirinin belirli bir miktarını biriktirebilir ya da yatırıma dönüştürerek gelecek için bir finansal strateji belirleyebilirsin.
Emeklilik Planı Nasıl Oluşturulur?
Geleceğin için emeklilik planı oluşturmak istiyorsan bu noktada yapabileceğin üç farklı strateji bulunur. Bunlar; birikim, yatırım ve bütçe – harcama planlaması olarak sıralanabilir.
• Eğer birikim yaparak emekliliğini planlamak istiyorsan oldukça yaygın bir yöntem olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile emeklilik dönemin için birikim yapabilirsin. Bu yöntem devlet katkısıyla da desteklenerek emekliliğine kadar düzenli bir şekilde birikim yapmanı sağlar. Emekli olduğunda ise birikimini gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.
• Emeklilik planının kapsamında yatırım stratejilerini de tercih edebilirsin. Çalışma hayatın boyunca yatırım araçlarına birikim yapabilir, uzun vadeli birikimler sonucunda emekliliğini güvence altına alabilirsin. Yatırım yaparken doğru stratejiler kullanmak önemlidir. Dilersen Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? yazımıza göz atabilirsin.
• Bir diğer uygulayabileceğin strateji ise bütçe – harcama planlaması yapmaktır. Bu planlama gelir ve harcamalarını düzenli bir şekilde kontrol ederek varsa borçlarını kapatmayı hedefleyerek birikim oranını arttırabilirsin.
Emeklilik planları hayat standartlarını koruyarak gelecekteki finansal yeterliliğini sağlayabileceğin önemli yatırımlardan biri olarak yer aldığını da unutmamalısın.
Emeklilik Planı ve Birikimleriniz İçin İpuçları
Emeklilik planı yaparken birikimlerini doğru bir şekilde yönetmen oldukça önemli. Emeklilik gelir planı yaparken birikim ya da yatırımlarınızı dikkatli bir şekilde yapmalısın. Senin için emeklilik planı ve birikimi yaparken dikkat etmen gereken detaylara değindik.
Planlamaya Doğru Zamanda Başla
Emeklilik planlamasında dikkat edilmesi gereken ilk basamak doğru zamanda emeklilik planlaması yapmaya başlamak oluyor. Bu sayede emekliliğinde seni rahat ettirecek bir plan ortaya koyman daha rahat olur. Birikim yapmaya erken başlamak risk alma kapasiteni de arttıracağından yatırım yapmayı tercih ettiğinde de daha cesur hamleler yapabilmeni sağlar.
Emeklilik Hesaplarını Tercih Edebilirsin
Temel emeklilik planı olarak dilersen çalışmaya başladığın günden itibaren BES gibi bireysel emeklilik planlarından yararlanabilirsin. Düzenli birikim yapmayı teşvik eden emeklilik hesabı popüler birikim tercihlerinden biri. Devlet katkısı ve vergi avantajlarının bulunduğu bu yöntem ile emekliliğini güvence altına alabilir, rahat bir yaşam sürdürmeyi garantileyebilirsin.
Ödemelerini Düzenli Yap
Eğer bireysel emeklilik sitemi gibi bir birikim tercih edeceksen, ödemelerini düzenli bir şekilde yapman oldukça önemli. Günlük yaşantın içinde seni zorlamayacak miktarlarda ödemelerini düzenli bir şekilde yapabilirsin. Böylece küçük birikimlerden başlayarak emeklilik sürecine doğru birikimlerini arttırabilirsin.
Birikimlerini Çeşitlendirebilirsin
Emeklilik planı değişikliği yapabilir ya da dilersen birikimlerini çeşitlendirebilirsin. Bunun için yatırım araçlarını kullanabilir, senin için uygun olan yatırım aracı ile bu çeşitliliği sağlayabilmen mümkün. Hatta birikimlerin çeşitlenmesi finansal açıdan güvenliği de sağlayarak daha kolay bir risk yönetimi yapabilirsin. Eğer risk almayı sevmiyorsan daha güvenli yatırım araçlarını tercih ederek emin adımlarla ilerleyebilirsin.
Dilersen bu noktada On Dijital Bankacılık yatırım hizmetlerinden de yararlanabilirsin.
Harcamalarını Kontrol Altında Tut
Birikim yapmak gelirinden bir miktar kenara koymayı ifade eder. Bu da harcamalarını kontrol etmekle gerçekleşir. Düzenli bir bütçe oluşturarak harcamalarını izlemek birikim oranını arttırmaya da neden olur. Borçlarını kapatmak, gereksiz harcamaları azaltmak bütçeni daha iyi bir şekilde kontrol altında tutabilmene ve emeklilik planındaki birikimlerini arttırmana ön ayak olur.
Düzenli Olarak Birikimlerini Gözden Geçir
Emeklilik planı içerisinde düzenli bir şekilde birikimlerini gözden geçirebilirsin. Böylece hedeflerine ne kadar ulaştığına göz atabilir, yıllık bütçe, birikim oranı ve yatırım performansınızı değerlendirebilirsin. Böylece birikimlerini güncel gelirine göre yeniden düzenleyerek birikimlerini arttırabilirsin. Bu noktada dilersen birikim ve yatırımlarını doğru bir şekilde yönettiğinden emin olmak için bir finans uzmanından destek alabilirsin.
* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.