Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Portföy Yatırımı Nedir? Enflasyon Nedir?

Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Yatırım, gelecekte artı bir gelir elde etmek için mevcut varlıkların değerlendirilmesi süreci olarak biliniyor. Finansal özgürlüğe giden bir yol olan yatırım, yeni başlayanlar için belirsiz ve karmaşık gibi görülebiliyor. Oysa belli detaylara dikkat ederek doğru bir yatırım portföyü oluşturmak oldukça basit. Yatırım yapmak zaman içinde birikimlerini büyütebilme potansiyelinin olması olarak öne çıkıyor. Fakat bu süreçte yatırım yapmaya yeni başladıysan dikkat etmen gereken detaylar bulunuyor. Yatırım yaparken bilinçli kararlar vermek ve doğru adımlar atmak gelecekteki finansal güvenliğin için kritik bir öneme sahip. Bu nedenle yatırımın temel stratejilerini anlayarak başarılı bir yatırımın ilk adımını oluşturabilirsin. Senin için bu yazımızda yatırım 101 kurallarına değindik. Yeni başlayan bir yatırımcının bu süreçte bilmesi ve dikkat etmesi gerekenleri listeledik. İşte yatırım tavsiyesi niteliğinde dikkat edilmesi gereken o detaylar!

1.Yatırımın Temel Amacını Benimsemelisin

Yatırım, mevcut finansal varlıklarının değerini arttırmak için tercih edilen yöntemler arasında bulunuyor. Yatırımın temel amacı, doğru strateji ve yatırım araçlarının kullanımıyla uzun vadeli büyüme sağlamak oluyor. Yatırım bir büyüme sağlasa da risklere de sahip bir süreç. Dolayısıyla yatırım yaparken dikkatli adımlar atılması gerekiyor. Çünkü kazanç sağlayabilmek kadar kayıp yaşayabilmek de mümkün. Aynı zamanda yatırım uzun vadeli bir süreç olduğundan anlık kazançlardan ziyade sürdürülebilir büyüme hedefleri yapılması doğru bir yatırım stratejisi uygulama noktasında önemli.

2.Risk ve Getiri İlişkisini Göz Önünde Bulundurmalısın

Yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de risk ve getiri potansiyelini iyi hesaplamak. Yatırıma yeni başlayanlar için bu noktada güvenli yatırım araçlarına yönlendirmek doğru olacaktır. Riski azaltmak ve düşük risk potansiyeli bulunan yatırım araçlarıyla yeni yatırımlara başlamak yatırım portföyünün çeşitlenmesine ve risklerin dengelenmesine yardımcı oluyor.

3.Yatırım Araçlarını İyi Tanımalısın

Yatırım 101 kuralları arasında yatırım araçlarını iyi tanımak geliyor. Birçok farklı yatırım aracı bulunmasından dolayı hangi araca yatırım yapılacağı konusunda fikir ayrılıkları yaşanabilir. Dolayısıyla sağlıklı bir yatırım yapmak için yatırım araçlarının nasıl çalıştığını bilmek önemli. Bu yatırım araçları arasında; hisse senetleri, mevduat hesapları, tahviller, yatırım fonları, döviz kurları, altın, borsa, gayrimenkul, BES gibi daha pek çok yatırım aracı bulunuyor. Her bir yatırım aracının kendine özgü risk ve getiri potansiyeli bulunarak farklı şekillerde avantaj sağlayabiliyor. Yeni yatırım yapmaya başlayanlar içinse daha çok yatırım fonları, borsa yatırımı ya da gayrimenkul ya da BES gibi yatırım araçları öneriliyor.

4.Yatırım Aracını Seç ve Yatırım Yapmaya Başla

Yatırım yapmak hakkında bilgi sahibi olduktan ve yatırım araçlarını öğrendikten sonra sıra geldi yatırım yapmaya başlamaya. Hangi yatırım faaliyeti üzerinden yatırım yapacağını seçtikten sonra uzun ya da kısa vadeli olarak yatırım yapmaya başlayabilirsin. Yatırımlarını sık sık düzenli bir şekilde yapmak risk oluşumunu azaltması bakımından önemli. Bir yatırım kuralı olarak da şunu unutmamalısın; uzun vadeli yatırımlarda kar elde etmek ve kullanabilmek için 5 sene olduğunu göz önünde bulundurmalısın. Düzenli bir şekilde yatırım yapmak da yatırımı arttırmaya yardımcı olacaktır.

5.Uzun Vadeli Yatırımlara Odaklanabilirsin

Nasıl bir yatırım yapacağın karar veremiyorsan sana bir tavsiye, uzun vadeli yatırımlara odaklanmak daha fazla kar elde etmene yardımcı olur. Yatırım uygulamaları arasında en bilineni ucuzken al, değeri artınca sat mantığını ilk etapta uygulayabilirsin fakat bu sana kısa vadeli bir gelir kazandırabilir. Ancak değeri artan varlığı elde tutmaya devam etmek yatırımında artmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla uzun vadeli yatırımlara odaklanmak önemli.

6.Yatırım Stratejini Doğru Belirleyerek Risklerden Uzak Dur

Yatırım yaparken her zaman bir risk bulunuyor. Bu nedenle yatırım stratejilerini doğru belirleyerek bu riskleri minimuma indirebilirsin. Risk analizlerini doğru yapmak bu noktada sana yardımcı olacaktır. Neden yatırım yaptığını, bütçenin ne kadar olduğunu, yatırım yapılacak olan araçta risk toleransının ne düzeyde olduğuna dikkat ederek yıllar içerisinde ne kadar kazanılacağına odaklanabilirsin. Böylelikle düzenli aralıklarla yatırım yaparak riskler de belirli bir oranda azaltılabiliyor. Dikkat edilmesi gereken noktalarda biri de yatırım yaparken elinde nakit bulunması. Yatırım araçlarından bir gelir akışı sağlamak yıllar sürebiliyor. Dolayısıyla işsizlik gibi her türlü olumsuz senaryoya ya da bir fırsata karşı nakit bulundurmak önemli detaylar arasında yer alıyor.


7.Portföyünü Çeşitlendir

Yatırım çeşitleri arasında birden fazla araç bulunuyor. Tek bir yatırım aracına bağlı kalmak kimi zaman üzücü senaryolara şahit olabilmene neden olabiliyor. Bu nedenle yatırım portföyünü çeşitlendirmek bir varlık sınıfındaki olası kayıpları diğer varlık sınıfındaki kazançlarla dengeleyebilmene yardımcı olacaktır. Riskleri yaymak için portföy çeşitlendirme tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alır.


8.Sabırlı Olmalısın

Yatırım yaparken başarılı olmak için sabırlı olman çok önemli. Piyasalar kimi zaman dalgalanabilir, kısa ve uzun vadeli inişler yapabiliyor. Fakat her dönemin sonunda mutlaka bir dengeye varıyor. Dolayısıyla sen de bu dönemlerde sabırlı olup yatırımını bozmazsan başarılı bir yatırım gerçekleştirebilirsin.

Bonus: Risk Oranı Düşük Yatırım Araçları

Bonus bilgi olarak da yatırım yapmaya yeni başladıysan risk oranı düşük yatırım araçlarını seçmek iyi olacaktır. Bu yatırım araçları; vadeli mevduat, tahvil, döviz, altın, hisse senedi, repo, yatırım fonları, likit fon, BES, devlet tahvili, borsa ve gayrimenkul gibi yatırım araçları olarak biliniyor. Her birinin risk oranı düşük olduğu için yatırım faaliyetlerini öğrenmek için de tercih edilecek araçlar arasında yer alıyor.

Dilersen ON yatırım hesabı ile açarak yatırımlarını basit bir şekilde yönetebilirsin.


* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.