Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Enflasyon Nedir?

Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Pek çok alanda karşımıza çıkan bir kavram olan stopaj, belirli gelir ve ödemeler için yapılan vergi kesintileri olarak biliniyor. Devletin mali kaynaklarını vergi sistemleri gibi düzenli ve adil olacak şekilde toplanmasına yardımcı oluyor. Stopaj, kurum ve bireyler için vergi ödemelerinde kritik bir role sahip. Peki stopaj nedir nasıl hesaplanır? Senin için stopaja dair detayları araştırdık ve bu yazıda yer verdik. Detaylara haydi gel birlikte bakalım.

Stopaj Nedir?

Stopaj nedir, sorusunu yanıtlayacak olursak, stopaj kısaca bir gelir ve ödeme üzerinden yapılan vergi kesintisi olarak tanımlanabilir. Stopaj kelimesi İngilizce durmak anlamına gelen “stop” kelimesinden türeyen bir sözcük olup durdurmak, kesmek anlamına gelir. Stopaj ile yapılan kesinti vergi mükellefi olan kişi tarafından doğrudan vergi dairelerine ödenir. Genellikle işverenler tarafından çalışan maaşlarına, kira ödemelerine gibi çeşitli ödemeler üzerinden yapılır. Stopaj uygulaması ülkemizde bireysel ve kurumsal olmak üzere tüm vergi mükellefleri için geçerli olan bir sistemdir. Bu uygulamanın düzenli ve önceden yapılması sağlanarak vergi kaybının önüne geçilmesi hedeflenir. Stopaj ile alınan verginin bir diğer amacı ise vergi tahsilatını kolaylaştırarak küçük matrahların vergi ödemesinden kaçırılmasını önlemek amacını taşır.

Stopaj kesintisi olarak da bilinen bu kavram çeşitli kazançlardan kesinti yapılarak uygulanmasından dolayı bu şekilde adlandırılır. Bu kesinti bir işverenin personelinin maaşını yatırmadan brüt maaşı üzerinden yapılan kesinti olarak örnek gösterilebilir. Bu bağlamda stopaj kesintisi farklı gelir grupları üzerinden farklı oranlardan uygulanır.

Stopajın Uygulandığı Durumlar

Stopaj kimlere uygulanır ve hangi durumlarda geçerlidir, sorularına baktığımızda ise geniş bir yelpazenin yer aldığı görülüyor. En yaygın stopaj uygulama alanları ve stopaj vergisine tabii tutulanlar şu şekilde belirtilebilir:

• Kira Ödemeleri: Ev sahipleri tarafından kira bedeli üzerinden sağlanan vergi kesintisi.

• Faiz ve Temettü Gelirleri: Banka ve şirketlerden elde edilen faiz ve temettü gelirleri üzerinden yapılan vergi kesinti.

• Kar Payları: Kazanç sağlanan kar payları üzerinden yapılan vergi kesintisi.

• Mevduat Faizleri: Mevduat hesapları üzerinden kazanılan kazanç üzerinden yapılan kesinti.

• Serbest Meslek Kazançları: Serbest meslek çalışanlarının müşteri veya müvekkillerinden sağladıkları kazanç üzerinden alınan vergi kesintisi.

• Çalışana Yapılan Maaş Ödemeleri: İşverenler tarafından çalışan maaşları üzerinden yapılan vergi kesintisi.

• Gider Pusulaları: Gider pusulaları üzerinden sağlanan vergi kesintileri.


Stopaj Nasıl Hesaplanır?

Stopaj nasıl hesaplanır, sorusuna verebileceğimiz birden fazla yanıt yer alır. Öncelikle belirtmek gerekir ki her stopaj türünün hesaplaması farklılaşabilir. Bunun başlıca sebepleri arasında farklı vergi oranlarının yatması vardır. Stopaj hesaplama, ödenecek olan verginin doğru bir şekilde hesaplanmasını sağlar. Hesaplama için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:

• İlk olarak gelirin belirlenmesi gerekir. Bu gelir stopaja tabi olan net gelirdir. Maaş, kira veya diğer ödemeler hepsi için geçerlidir.

• Ardından doğru bir hesaplama yapılabilmesi için stopaj oranının belirlenmesi gerekir. Bu oran Gelir Vergisi Kanunu kapsamına belirlenerek çeşitli koşullar altında düzenlenmiştir. Oranlar, net gelir türüne göre değişiklik göstererek gelir türüne bağlı olarak sabitlenmiş veya değişen oranlar ile karşına çıkar. Bu oranlar arasında kira gelirlerinde sabit bir oran varken çalışan maaşlarında vergi dilimine göre stopaj oranı değişmektedir.

• Bir sonraki adım ise vergi kesintisinin hesaplanmasıdır. Belirlenen stopaj oranı bazında gelirden vergi kesintisi yapılır.

• Son olarak ise ödeme ve beyan kısmına tabii tutulur. Stopaj oranı dahilinde vergi dairesine ödeme yapılır. bu ödemeler her ay veya yıl bazında olup vergi dairelerine önceden belirlenmiş sürelerde beyan edilerek ödenir. Ödemeler fiziki olarak yapılabildiği gibi online olarak da yapılabilmektedir.

Yapılacak stopaj ödemeleri vergi dairesine stopaj vergisi olarak ödenmektedir. Stopaj vergisi brüt tutar üzerinden yapılmaktadır. Bir stopaj hesabı yaptığımızda örnek olarak şunu verebiliriz.

• Bir çalışanın 10.000 TL karşılığında iş yaptığını düşünelim. Stopaj kanununda belirtilen kesinti oranı %20 ise bu durumda işveren çalışanına 8000 TL ödeme yapacaktır. 2000 TL’lik stopaj miktarını ise vergi dairesine yatıracaktır.

Verilen bu hesaplama diğer kazanç durumları için de aynı uygulama yapılmaktadır.

Stopaj ödemeleri, kira üzerinden yapılacak ise iş yeri kira ödemelerini kiracı tarafından ödenmesi gerekir. Konut amaçlı kullanılan gayrimenkullerde ise stopaj vergisi uygulanmamaktadır.


Stopaj Vergisi Oranları

2024 yılı stopaj vergi oranları Gelir Dairesi Başkanlığı tarafından Gelir Vergisi Kanunu’na göre aşağıda verildiği şekilde belirlenmiştir.

• Serbest Meslek Çalışanları: %17

• Kira Geliri: %20

• Tam Mükellef Kurumlar (Vergi Mükellefi Olanlar). %15

• Mevduat Faizleri: %7,5, %5, %2,5 (vadeye göre değişir)

• Devlet Tahvilller vd.: %3 ile %10 arasında vadeye göre değişir.

• Maaş Ücretleri: 0-70.000 TL için %15, 70.000 ile 150.000 TL için %20, 150.000 ile 550.000 TL için %27, 550.000 TL ve üzeri için %35 oranında uygulanır.


* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.