Kredi Notu Nedir?

Kredi Notu Nedir? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır? Döviz Nasıl Değerlendirilir, Döviz Yatırımı Nasıl Yapılır? Bankacılık ve Finansta Yapay Zekâ Kullanımı Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Emeklilik Planı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? İhtiyaç Kredisi Nedir? İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Portföy Yatırımı Nedir? E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? Dijital Vatandaşlık Nedir? Enflasyon Nedir?

Kredi Notu Nedir?

Kredi Notu Nedir?
Kredi notu, borçlu kişinin finansal yükümlülüğü ile ilgili olarak kredibilitesinin sayısal olarak değerlendirilmesini ifade eder. Müşteriler, gündelik hayatta bankalar ve diğer finans kuruluşları aracılığıyla çok sayıda işlem yaparlar ve yapılan tüm bu işlemler müşteriler için bir geçmiş oluşturur. Oluşan geçmiş veriler işlenerek kullanılabilir bir hale getirilir ve bankalar tarafından karar mekanizmalarında kullanılır.

Kredi Notu Kavramı ve Tarihi

Kredi notu, genel anlamda ele alındığında bankalarla yapılan işlemler sonucu ortaya çıkan referansa dair artı ve eksi olarak puanlanan bir değerdir. Bu değer, 1 ile 1900 arasında bir değer olmaktadır ve 1900’a doğru yaklaştıkça bankalar için daha güvenilir bir müşteri haline gelmeni sağlamaktadır.

1995 yılında 9 banka ortaklığıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu, 2004 yılı itibariyle bankalara kredi notu bilgisini vermeye başlamıştır. Bireysel kredi notları sayesinde bankalar, müşterilerine hizmet verirken daha az risk ile karşılaşmaya başlamıştır. Bu durum hem finansal sitemin sağlıklı işleyişine katkı sunarken, hem de bireysel kullanıcıların da kişisel risklerini daha iyi yönetmesine imkan tanımaktadır.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu hesaplanmasında birçok faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Bu faktörlerin her birisinin de nota etkisi farklıdır.

Kredi notu hesaplamasında en etkili faktörlerden birisi, ödemelere gösterilen özendir. Ürün ödemelerinin zamanında yapılması ve istikrarlı olması, kredi notunun %35’ini etkiler. Bu faktör, kredili bir ürüne ait ödemeleri kapsamaktadır ve düzenli ödemelerini yapanlar için kredi notunu yukarıya doğru taşımaktadır. Fakat son ödeme tarihinden sonra yapılan ödemeler için bu durum tersine dönmektedir.

Etkili olan bir diğer faktör, mevcut hesaplar ve geçmişe dönük kredilerdir. Bu faktörler de kredi notunu kredi notunun %35’ini etkiler. Müşterinin kapanmış kredileri ve kredilerine dair ödeme geçmişleri kredi notu hesaplanmasında etkili olur. Ayrıca mevcut durumdaki bakiye ve borçluluk limit durumu da etkili olan kriterlerdir.

Bankadan alınan krediler de önemli bir faktördür. Yeni kredili ürün alınması ve ödemesine dair herhangi bir performans verisinin olmaması, kredi notunu %11 oranında etkiler. Diğer yandan, kredi kullanımı arttıkça ve ödemeler düzenli yapılıyorsa kredi notu %10 oranında pozitif yönde etkilenir. Bu durum da, bankalar ile gerçekleştirilen işlem sayısındaki artışın kredi notu üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir. Geriye kalan %9’lük kısım ise bankaların inceleme için kullandığı diğer kriterleri kapsamaktadır.

Kredi Notu Neden Önemlidir?

Kredi notu, bankalara müşterilerinin finansal kredibilitesini ve riskini gösteren en önemli göstergelerden biridir. Bu sebeple bankalar için ne kadar az riske sahipsen sana o kadar güvenilecektir ve sana sunulan hizmetler de o kadar artacaktır.

Kredi notu, bankalardan kredi almak istenildiğinde değerlendirilen bir metriktir. Kredi notunun hesaplanamadığı bazı istisnalar dışında, her banka müşterisine ait bir kredi notu tutmaktadır. Bu değerin riskten uzak olması, bankaların kredi başvurularına olumlu cevap vermesi ile birlikte verilecek kredi miktarının sınırını da belirleyecektir. Bu sebeple kredi ödemelerinin düzenli olarak yapılması, ileride ihtiyaç duyulacak yeni bir kredi için kritik öneme sahiptir. Kredi notunun yüksek olması, müşterilere avantajlı kredi gibi ekstra faydalar da sağlayabilmektedir. Kredi tutarının artmasına ek olarak vade sayısının artması ve diğer ayrıcalıklı hizmetler de müşteriye sunulabilmektedir. Kredi notunu yükseltmek veya korumak için, ödemelerinizin düzenli olmasını sağlaman ve borçluluk oranını azaltman gerekmektedir. Günlük finansal işlemlerini gerçekleştirirken kredi notunu etkileyen faktörlere dikkat etmen tavsiye edilir.

Kredi Notumu Öğrenebilir Miyim?

Kredi notu, bireysel olarak sorgulanabilecek bir değerdir. Findeks web sitesinden veya mobil operatörlerinden hizmet alarak bu bilgiyi sorgulayabilirsin. Findeks kredi notunun sorgulanması, web sitesinde bazı durumlarda ücretsiz olarak sunulmaktadır, fakat mobil operatörler vasıtasıyla yapıldığında ücrete tabi olmaktadır.

Eğer, kredi başvurusu yapmayı planlıyor ve öncesinde de kredi notunu öğrenmek istiyorsan; belirtilen yerlerden kredi notunu öğrenebilir ve kredinin sonucuna dair önceden kısmen de olsa bir fikir edinebilirsin. Ancak bu konudaki nihai değerlendirme, kredi başvurusu yaptığın banka tarafından yapılacaktır.

Kredi Notu Nedir

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç

Benzer İçerikler