Ek Hesap Nedir?
Kredili mevduat hesabı olarak da bilinen ek hesap, banka müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tanımlanan ek bir limit olarak yer alıyor. Bankanın belirlediği limit dahilinde vadesiz mevduat hesabına tanımlanan bu limit, hesapta yeterli bakiye olmaması durumunda kullanılıyor. Böylece hesabından para çekebilmene olanak sağlayan bu ek hesap, ödemelerin yapabilmeni sağlıyor. Kısacası hesabında yeterli bakiye olmadığı durumlarda kullanılan ek hesap ile ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsun. Ek hesap kullanımının sağladığı en büyük avantajlı acil nakit ihtiyaçlarına anında cevap verebilmesi oluyor. Bu gibi durumlarda hızla devreye giren ek hesap kredi çekmek yerine ek hesabından para çekerek hızlı bir şekilde bu ihtiyacı yerine getirmek önemlidir. Fakat ek hesap kullanımında dikkat edilmesi gereken bir noktada bulunuyor. O da bu hizmetin bir nevi kredi türü olarak değerlendirildiğini göz önünde bulundurmak. Dolayısıyla kullanılan miktar üzerinden bir faiz oranı uygulanmakta olup faizli bir geri ödeme şekli bulunuyor. Dolayısıyla planlı ve dikkatli kullanmak önemlidir.
Ek Hesap Faizi Nedir?
Ek hesap faizi, bankalar tarafınca belirlenen faiz oranlarını belirtmektedir. Ek hesabını açtırdığın zaman belirlenen bu faiz oranı, sen hesabındaki parayı kullandıkça kullandığın tutar üzerine uygulanıyor. Ek hesap mantığı da bir kredi olarak ele alındığı için faiz uygulaması bu hesap türünde de geçerli. Uygulanan bu faiz günlük olarak hesaplanarak ek hesaptan çekilen miktarın kullanım süresiyle orantılı olacak şekilde ödeniyor. Uygulanacak olan faiz oranı bankalara göre değişiklik gösterebiliyor. Fakat bu tür borçlanmalar kısa vadeli borçlanma türü olduğundan kredi kartı veya kredi faizlerinden daha yüksek bir faiz oranına sahip olabildiğini unutmamak gerek.
Ek Hesap Nasıl Kullanılır?
Ek hesap kullanımı iki türlü karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri günlük faiz tutarı üzerinden ek hesap limiti olup diğeri taksitli ek hesap kullanımı oluyor. Taksitli ek hesap, kullanılacak olan hep hesap tutarının talep edildiği sırada geri ödeme zamanının belirlenmesini ifade ediyor. Böylece her ay ne kadar ödeme yapacağını bilebilir ve harcamalarınızı buna göre ayarlayabilirsin. Ek hesap yalnızca bununla da sınırlı değil. Ek hesaptan vadesiz hesabın para aktarabileceğin gibi ATM’den para da çekebilmen mümkün. Otomatik ödemelerini vadesiz hesabında para olmadığı durumlarda ek hesabından yapabilirsin. EFT, Havale veya FAST ile işlem yapabilmeye de olanak sağlayan ek hesap adeta sizin için yedekte duran bir hesap mantığına sahip. Dolayısıyla vadesiz hesabını nasıl kullanıyorsan ek hesabını da benzer şekilde kullanabilirsin.
Ek Hesap Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
Ek hesap faiz hesaplaması ek hesaptan kullanılan miktar üzerinden hesaplanıyor. Faiz günlük olarak çekilen tutar üzerine işler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ek hesap üzerinden kullanılan miktarın ne kadar bir süre zarfında geri ödendiğidir. Faizler çoğunlukla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının belirlediği limitler doğrultusunda bankalar tarafından belirlenerek işler. Ek hesap faiz hesaplaması yaparken şu adımları şu şekilde sıralayabiliriz.
- İlk olarak ek hesaptan ne kadarlık bir miktar kullanacağını belirlemelisin. Ne kadar para çekeceğin faiz hesaplamasının temelini oluşturur. Bu doğrultuda 2000 TL ek hesaptan para çektiğini düşünelim.
- Ardından banka tarafından belirlenen faiz oranını öğrenmen gerekiyor. Örneğin ON Dijital Bankacılık Süper Ek Hesap kapsamında ek hesap üzerinden kullanım yapıldığında %5 oranında faiz uygulanıyor. Dolayısıyla çekilen tutar üzerinde kullanım süresi boyunca %5 oranında aylık faiz ekleniyor. Bu da 2000 TL’ye aylık %5 oranında faiz işleyeceği anlamına geliyor.
- Ek hesaptan çekilen paranın ne kadar süreyle kullanılacağı da önemli. Bu da bizi iki farklı ek hesap limiti kullanmaya iter. Bunlardan biri taksitli ek hesap kullanımı olurken diğeri de herhangi bir taksit veya gün sayısı belirtmeden kullanılan ek hesap limiti oluyor. Taksit veya gün sayısı belirtmeden yapılan ek hesap kullanımlarında günlük faiz tutarı işleniyor.
- Çekilen paranın ne kadar bir geri ödemesi olacağı tutar ve geri ödeme süresi üzerinden hesaplanıyor. Buna bağlı olarak şu formül ek hesap faiz hesaplaması için kullanılabilir.
Kullanılan Tutar x Günlük Faiz Oranı x Kullanım Süresi = Faiz Tutarı
Verilen bu formülle beraber %5 aylık faiz oranına sahip bir banka ek hesabından 2000 TL limit kullanıldığını ve 10 gün içinde ödeneceğini düşündüğümüzde bu formüle göre ödenecek faiz tutarı 33,33 TL olur. Geri ödenecek tutara yalnızca faiz eklenmiyor. BSMV, KKDF vergileri de eklenerek BSMV %5 KKDF %15 oranında uygulanıyor. Buna bağlı olarak faiz tutarı üzerinden bu oranlar hesaplanır ve ortaya toplam geri ödeme çıkar. Bu da bu hesaba göre 10 TL vergi ödemesi yaparak toplam geri ödeme miktarı 2043,33 TL olur. Taksitli ek hesap faiz hesaplama da ödeme gerçekleştirilecek taksit tutarı üzerinden hesaplanmaktadır.
Kredi kartı asgari ödeme tutarı nedir, nasıl hesaplanır merak ediyorsan hemen tıkla!
Metaverse Neden Önemlidir?
Metaverse’in önemine baktığımızda hayatımızı kolaylaştırarak pek çok aktiviteye rahatlıkla erişebilmeyi mümkün kıldığını görüyoruz. Dijitalin sunduğunun ötesinde yepyeni bir evren sunan metaverse, teknolojinin farklı alanlarını bir araya getirerek pek çok alanı dönüştürebilme potansiyeline sahip. Dolayısıyla metaverse iş yapış şekillerini, sosyalleşmeyi pek çok farklı alana taşıyabiliyor. Bu sayede kişiler yeni fırsatlar yakalarken aynı zamanda ve küresel bağlantılarını güçlendirebiliyor. Bunların yanında metaverse kişilere yeni deneyimler yaşatabilmesi açısında da zaman içerisinde önemli bir konuma gelmiş durumda.
Sen de dijitalin bir parçası olan ON Dijital Bankacılık ile finansal ihtiyaçlarını fiziksel olarak bir bankaya gitmeye gerek kalmadan kolaylıkla halledebilirsin.
Benzer İçerikler
Rayiç Bedel Nedir?
Rayiç bedel nedir ve hesaplaması nasıl yapılır? Sorularının cevabı, emlak ve araç satım işlemlerinde karşımıza çıkan bu terimin anlamı ON Sözlük'te!
Tevkifatlı Fatura Nedir?
Tevkifatlı fatura nedir? Diğer fatura türleriyle farkı nedir? Sorularının cevabı ve tevkifatlı fatura hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler ON Sözlük'te sizlerle!
Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Nedir?
Sanal POS nedir? Sanal POS Nasıl Çalışır? Sorularının cevabını öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Depozito Nedir?
Depozito nedir, neden önemlidir? Sorularının yanıtı ve hizmetlerin satışında güvence bedeli olarak alınan depozito hakkındaki önemli bilgiler ON Sözlük'te!
Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır?
Halka arz nedir? Halka arz hisseleri nasıl alınır? Sorularının cevabı ve halka arz hakkında bilinmesi gerekenler ON Sözlük'te. İncelemek için hemen tıklayın!
Devalüasyon Nedir?
Devülasyon terimi hakkında aradıklarınız ON Sözlük'te. Ülkeler neden devülasyona başvurur ve Türkiye'deki ilk devülasyon hakkında bilgi için hemen tıklayın!