Tapu, temel olarak mülkiyet haklarını ifade eden ve yasal olarak bu hakları güvence altına alan belgedir. Çok büyük oranda gayrimenkul, arsa veya tarla gibi taşınmazların mülkiyet haklarının kime ait olduğunu ifade eder. Bununla birlikte tapu, herhangi bir arazi üzerinde inşa edilmiş ya da edilen yapıların tamamının veya bir bölümünün kime ait olduğunu da gösterir. Tapu Sicili Müdürlüğü tarafından verilen bu resmi belge, resmi kurumlarca aksi kanıtlanmadıkça belge üzerinde yer alan kişini mülkiyet üzerinde hak sahibi olduğunu güvence altına alır. Ayrıca tapuda taşınmaza ait olan tüm bilgiler de açık bir şekilde bulunur. Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde ya da kredi talebinde bulunulması halinde tapu, son derece önem arz eden bir belgedir. Tapu sorgulama uygulaması ile taşınmazlara ait her türden bilgiye erişim sağlamak mümkündür.
Hangi Amaçlarla Tapu Sorgulama İşlemi Yapılır?
Tapu bilgileri sorgulama, özellikle mülklerin alım-satım sürecinde bazı önemli bilgilerin doğrulanması amacıyla uygulanabilir. Dolayısıyla arazi ya da konut alırken yapacağınız sorgulama, önemli ölçüde güvenle satın alma işlemini tamamlamanızı sağlayacaktır. Özellikle satın alacağınız mülke ait güncel bilgilere ulaşmanız açısından tapu kayıt sorgulama hayati düzeyde önem arz eden bir işlemdir.
Tapu konum sorgulama ve diğer sorgulama işlemlerinin yapılmasındaki en temel amaçlar genel hatlarıyla şu şekildedir:
● Tapu belgesine konu olan mülkün kime ait olduğunun doğrulanması,
● Mülkiyet bilgilerinin güncellenmesi,
● Taşınmaza ait ipotek veya rehin gibi durumların olup olmadığının incelenmesi,
● Mülke ait vergi borçlarının sorgulanması,
● Mülkün geçmişte alım-satım işlemlerinin incelenmesi,
● Oluşabilecek olası yasal ve hukuki anlaşmazlıkların önlenmesi
Amacıyla tapu sorgulama işlemi yapılabilir. Üstelik tapu belgesinin sorgulanmasına ilişkin günümüzde dijital ortam üzerinde kullanabileceğiniz birçok farklı yöntem bulunuyor.
Tapu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Tapu sorgulama işlemi devletin ilgili kurumlarınca sunduğu dijital hizmetlerle kolaylıkla yapılabiliyor. Dolayısıyla gayrimenkulünüze ya da satın alacağınız taşınmaza dair hemen her türden bilgiye kolaylıkla ve farklı yöntemleri kullanarak ulaşabilirsiniz. Üstelik tapu sorgulamasının herkes tarafından yapılması da mümkündür.
Geçmiş dönemlerde tapuya ilişkin bilgilere erişmek içinse sadece resmi kurumlar kullanılabiliyordu. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde herkesin her tapu belgesine dair bilgilere e-devlet sistemi ya da Tapu ve Kadastro Müdürlükleri üzerinden kolaylıkla erişim sağlamak mümkündür. Ayrıca TKGM tarafından sunulan dijital hizmetlerle parsel sorgulaması da yapabilirsiniz.
E-devlet Üzerinden Tapu Sorgulama
E-devlet tapu sorgulama, oldukça basit ve birkaç adımdan oluşan bir işlemdir. Birkaç adımı tamamlayarak tapu belgesine dair her bilgiye kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. E-devlet tapu sorgulama işlemi için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
● Öncelikli olarak www.turkiye.gov.tr adresi ya da e-devlet sistemi mobil uygulamasını açmalısınız.
● T.C. Kimlik Numarası ve şifrenizle giriş yapınız.
● Arama bölümüne “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” yazarak ilgili kurumun sayfasına giriniz.
● İlgili kurum tarafından sunulan hizmetlerin yer aldığı panelde “Tapu Bilgileri Sorgulama” kısmını seçerek belgeye dair bilgileri girmelisiniz.
Tüm bu işlemleri tamamlamanızın ardından taşınmaza ait bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden Sorgulama
Herhangi bir türden taşınmaza ait bilgilere erişebileceğiniz diğer bir yöntem ise Tapu ve Kadastro Müdürlükleridir. TKGM tapu sorgulama işlemi ile arzu ettiğiniz taşınmaza ait bilgilere erişim sağlamanız mümkündür. Bununla birlikte TKGM aracılığıyla tapu sorgulama yapacaksanız dijital yöntemlerin aksin bu işlemi fiziki efor gerektirecektir.
Bu noktada ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehrinizde bulunan il müdürlüklerine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuruyu gerçekleştirmek için müdürlük içerisinde yer alan Tapu ve Ruhsat Şube Müdürlüğüne dilekçe vermelisiniz. İlgili dilekçenin işleme alınması ve sonuçlanmasıyla birlikte arzu ettiğiniz mülke ait tapu bilgilerine ulaşabilirsiniz.
TKGM Parsel Sorgulama Uygulaması
Tapu parsel sorgulama işlemi, özellikle kentsel dönüşüm sürecinde sıklıkla kullanılan bir uygulamadır. Bununla birlikte size ait olsun ya da olmasın herhangi bir parsele ait bilgilere ulaşmanız da mümkündür. Tapu kadastro parsel sorgulama, dijital olarak internet ortamı üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
Parsel sorgulama işlemi için kullanabileceğiniz iki farklı yöntem bulunuyor. E-devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaranızın TAKBİS sistemine kayıtlı olması durumunda ilgili parsele ait bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) aracılığıyla doğrudan sorgulama yapmanız da mümkündür.
TAKBİS sistemine dijital ortam üzerinden giriş yaparak sorgulama işlemlerine başlayabilirsiniz. Sorgulama gerçekleştireceğiniz parsele ait; “il”, “ilçe”, “mahalle”, “ada” ve “parsel” bilgilerini girmelisiniz. Ayrıca “taşınması numarası” kullanarak da yine parsele ait bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tapu Sorgulama ile Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz?
Tapu sorgulama işlemi ile taşınmaza ait birçok bilgiye hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte sorgulama türüne bağlı olarak hangi bilgilere ulaşabileceğiniz de değişiklik gösterir. Dolayısıyla önceden hangi bilgilere erişmek istediğinizi belirleyerek tapu sorgulama işlemini bu bağlamda gerçekleştirmeniz de fayda vardır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sunulan hizmetler kapsamında temel olarak 4 farklı alanda taşınmaza ait bilgilere ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
“İdari”, “Taşınmaz No”, “Analiz” ve “Diğer” seçeneklerinden birini kullanarak taşınmaza ait bilgileri inceleyebilirsiniz. Bu 4 ana kategoride taşınmazın farklı bilgileri mevcuttur. Ayrıca her bir kategorinin sırayla kullanılması da mümkündür. Dolayısıyla 4 ana kategoride sırayla sorgulama yaparak taşınmaza ve tapuya ait tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Tüm bankacılık işlemlerini Burgan Bank güvencesiyle tamamlayabilir, yatırımlarınızı en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.
* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.
ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!
Hesap AçBenzer İçerikler
Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Nedir?
Sanal POS nedir? Sanal POS Nasıl Çalışır? Sorularının cevabını öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Dijital Bankacılık Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Dijital Bankacılık kavramını, ne anlama geldiğini ve hesaplama yöntemlerini sizler için açıkladık. Öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?
Yatırım Hesabı Nedir? Yatırım Hesabı Açmak Neden Önemlidir? Sorularının cevabı ON Sözlük'te sizinle!
Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Ek Hesap Nedir? Ek Hesap Faizi Nedir? Sorularının cevabını öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Yatırım Nedir, Nasıl Yapılır? Sorularının cevabı ve altın yatırımı hakkında merak edilen soruların cevabı ON Sözlük'te sizinle!