Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir, Neden Önemlidir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? İhtiyaç Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Borsa Nedir, Borsa Çeşitleri Nelerdir? Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir? Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır? Yatırım Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Kullanılır? Karekod ile Para Gönderme: Kolay ve Hızlı Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler Yatırım 101: Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır? Döviz Nasıl Değerlendirilir, Döviz Yatırımı Nasıl Yapılır? Bankacılık ve Finansta Yapay Zekâ Kullanımı Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? Ciro Nedir? Ciro ile Kar Arasındaki Farklar Nelerdir? Tevkifatlı Fatura Nedir? E-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? Pasif Gelir Nedir? Neden Önemlidir? Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? Emeklilik Planı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Borsada Açığa Satış Nedir? IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? Metaverse Nedir? Ek Hesap Nedir & Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır? İhtiyaç Kredisi Nedir? İhtiyaç Kredisi Kimlere Verilir? Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Reel Değeri Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? Geleceğin Ödeme Yönetimi: Sanal POS Portföy Yatırımı Nedir? E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? Dijital Vatandaşlık Nedir? Enflasyon Nedir?

Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Dünya ekonomisinde farklı kur ve para birimleri söz konusu olduğunda genellikle dünya çapında baz alınacak belli başlı parametreler devreye sokulur. Ülkeler arası ekonomik dengeler ve değişen dünya standartları; yatırımcıların, iktisatçıların, ekonomistlerin her geçen gün yeni endeks türleri ortaya atmasına sebep olmaktadır. Bir gazeteci tarafından icat edilen ve adını çok ünlü bir yemek zincirinden alan bir endeks türü yatırımcıların bir dönem gözdesi olmuş hatta üniversitelerde, ders kitaplarında bile kendisine yer bulmuştur. Gözde olan bu değerin adı Big Mac'tir. Peki, bu Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kim tarafından hangi amaçla keşfedilmiş ve kullanıma geçmiştir? Hepsine tek tek göz atmak faydalı olacaktır.

Big Mac Endeksi Nedir?

Big Mac Endeksi 1986 yılında İngiltere'nin haftalık dergisi olan The Economist'in muhabiri Pam Woodall tarafından icat edilmiştir. Bir hamburgerin ülkeler arası ekonomik değerlendirmelerde baz alınması ve böyle bir endeks türünün ortaya çıkması nasıl bu kadar kabul görmüştür?

Big Mac Endeksi; finansal bir araştırma yöntemi olarak kullanılabilen, ülkeler arası ekonomik koşullar hakkında fikir veren, farklı para birimlerinin farklı ülkelerdeki satın alma gücünü Big Mac fiyatları ile karşılaştıran bir göstergedir. İsmini dünyaca ünlü fast food zinciri Mc Donalds'ın Big Mac hamburger menüsünden almıştır. Bunun nedeni Mc Donalds firmasının dünya üzerinde yüzlerce ülkede otuz binden fazla restorana sahip olması ve Big Mac hamburgerinin yüzlerce ülkede satışa sunulan bir ürün olmasıdır. Tüm dünya genelindeki satış pazarlamada rahatlıkla baz alınabilecek bir ürün olan Big Mac hamburgeri, karşılaştırma birimi olarak karşımıza çıkar.

SAGP - Big Mac İlişkisi

Big Mac Endeksi SAGP teorisine dayalı bir endeks türüdür. Yani nedir SAGP? SAGP teorisinin açılımı ‘’satın alma gücü paritesi’’ şeklinde yapılabilmektedir. David Ricardo tarafından geliştirilen SAGP teorisindeki amaç, ülkeler arasındaki fiyat farklılığını ortadan kaldıracak para birimi dönüştürme oranını elde etmektir. Yüzden fazla ülkede işletmeye sahip olan bir markanın tek bir ürünü üzerinden işlem gören bu endekste, ekonomistler SAGP teorisi ile farklı ülkelerin para birimlerini bu tek bir ürün üzerinden karşılaştırmaktadır.

Big Mac Endeksi Nasıl Hesaplanır? Nasıl Kullanılmaktadır?

Zaman içerisinde Big Mac Endeksi'nden etkilenerek ortaya çıkan iPod Endeksi (2007), Altın Mac Endeksi gibi benzer endeksler türese de Big Mac Endeksi önemini korumaya devam etmiştir. Ancak ekonomideki yerini bir yemek markası gibi bilinen bir ürün sayesinde kazanmış olsa da Big Mac Endeksi nasıl hesaplanır ve nasıl kullanılmaktadır, hala kafaları karıştıran sorulardandır.

Dünyanın en ünlü ve en çok tüketilen hamburgeri olan Big Mac satışları baz alınarak yürütülen bir teori olan SAGP yardımıyla endeks hesaplanmaktadır. Hamburgerin maliyetinden satışına kadar olan ekonomik faliyetlerin belirlenmesi, ardından satın alma gücü paritesi ile ortaya çıkan endeks dünyadaki satın alma gücünün ortalama değeri olarak kabul edilmektedir. Yatırımcılar ve ekonomistler iki farklı ülke arasındaki Big Mac fiyatını oranlayarak döviz kuruna ulaşmakta, iki resmi döviz kuru ile sonuç elde etmektedirler. Böylelikle daha değerli olan birim ortaya çıkmaktadır.

Örnek vermek gerekirse; ABD doları ile euro ele alındığında iki farklı para biriminin geçerli olduğu ülkelerdeki Big Mac fiyatının birbirlerine oranı hesaplanır. Bir dolar ve bir euro farkının bu orana bölümü ile çıkan sonuç hangi birimin daha değerli olduğunun sonucunu verir. 2012 yılının The Economist Ocak sayısında yapılan araştırmaya göre 50 dolar ile Türkiye'de 14 adet Big Mac alınırken Mısır'da 19, Hindistan'da 30, Kanada'da 10 adet ve Amerika'da 11 adet Big Mac alınabilmektedir.

Standart bir ürün olmasının ve yüzlerce ülkede alınıyor olmasının sonucu bu hamburger satın alma gücünün göstergesi olarak belirlenmiştir. Para biriminin mevcut dolar kuruna dönüşmesi ve para birimlerinin satın alma gücü karşılaştırılmaktadır.

Big Mac Endeksi; Big Mac'in pek çok yemekten daha pahalı olması, üretim, teslimat, reklam maliyetleri, yerel pazar durumları, farklı para birimleri ya da şehirlerarası bile zorlayıcı fiyat farklılıkları nedeni ile eleştirilen ve karşı çıkılan bir endeks olmasına rağmen yatırımcılar tarafından hala tercih edilmektedir.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç

Benzer İçerikler