IBAN Numarası Nedir?
“IBAN nedir?” sorusuna cevap aldıktan sonra bu hesap numarasının tarihçesini de merak edebilirsiniz. İlk kez 1997 yılında tanıtılan IBAN, Avrupa Birliği ülkeleriyle OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) üyesi olmayanlar arasındaki finansal işlemlerde kullanılmıştır. Daha sonra Avrupa geneline yayılarak 2000 yılına kadar tüm banka hesaplarında mecburi kılınmıştır. Türkiye’de IBAN kullanımı ise 1 Eylül 2005’te başlamış ve 2010 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan kararlarla tüm para transferlerinde zorunlu hâle getirilmiştir.
IBAN Numarası Kaç Haneli Olur?
IBAN'ın Hanelerine Ayrıntılı Bir Bakış
IBAN numarasının haneleri, alfanümerik karakterlerden yani harfler ve sayılardan oluşur. Belirli standartlarla sıralanan bu haneler sayesinde banka hesaplarının ülkeler, finansal kuruluşlar ve kişiler bazında ayrılması mümkün hâle gelir. Örneğin “TR98 7654 3210 9876 5432 1098 76” şeklindeki bir IBAN numarası, “TR” kodu içermesiyle ilgili hesabın Türkiye’ye bağlı olduğunu gösterir. IBAN’daki iki harfli ülke kodunu izleyen diğer bileşenler ise şunlardır:
- Kontrol Rakamları : IBAN numarasında ülke kodunun hemen ardından gelen iki haneli rakamdır. Bu sayılar, hesap numarasının doğru girildiğini ve geçerli olduğunu teyit eder. Diğer bileşenlerin matematiksel bir algoritmayla hesaplanmasıyla oluşturulur. Yanlış hesaplara para transferini önlediği için son derece kritik bir rol oynar.
- Banka Kodu: Bir bankayı ya da finansal kuruluşu tanımlamak için kullanılır. Her bankanın kendine özgü bir kodu bulunur. Türkiye’de banka kodu, 5 haneden meydana gelir. Para transferini doğru bankaya yönlendirmeyi sağlayan bu kod, finansal kuruluşlar için BİST (Bankalararası Elektronik Fon Transfer Sistemi) sisteminde tanımlanmış benzersiz bir kimlik numarasıdır.
- Şube Kodu: Bankaların farklı şubelerini belirlemek ve bunların birbiriyle karışmasını önlemek için gereklidir. 5 haneden oluşan bu bileşen, banka kodunun hemen ardından gelir. Şube kodları, banka hesapları ve işlemlerinin hem yerel hem de bölgesel olarak ayırt edilmesini sağlar.
IBAN’ın son haneleri, hesap numarasından meydana gelir. Bu rakamlar, IBAN numarasının hesap sahibine özgü olmasını sağlar. İlgili hesabı tanımlayan ve şube kodunu da kapsayan bu kısım, IBAN’ın son 16 hanesini oluşturur. Bankanın düzenlemelerine göre sadece sayı ya da alfabetik karakter içerebilir. Banka tarafından atanan hesap numaralarının daha sonra kullanıcının isteği doğrultusunda değiştirilmesi mümkündür.
IBAN Nasıl Okunur?
IBAN Nasıl Alınır?
“IBAN nasıl alınır?” sorusunun ardından bu numarayı öğrenmenin yollarını merak edebilirsin. Burgan Bank üzerinden hesap açtığında IBAN öğrenmek için birkaç adımı izlemeniz yeterli olur. IBAN hesaplama sayfasından hesap numaraları aracılığıyla sorgulama yapılır. Öncelikle ilgili sayfada yer alan şube kodu, hesap nosu ve ek numarası bölümlerini doldurman gerekir. Daha sonra güvenlik kodunu da yazarak Burgan Bank hesabına ait IBAN numarasını dakikalar içerisinde sorgulayabilirsin.
* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.
ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!
Hesap AçBenzer İçerikler
Cari Açık Nedir?
Cari açık nedir ve nasıl hesaplanır gibi soruların cevapları ON Sözlük'te. Carı açığın sebeplerini ve daha fazlası hakkında bilgi almak için hemen tıklayın!
Kapora Nedir?
Kapora nedir, nerelerde kullanılıyor? Sorularının cevabı ve alışveriş öncesi ön ödeme sistemi olan kapora hakkında bilinmesi gerekenler ON Sözlük'te sizlerle!
Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Araçlarda benzin tasarrufu nasıl yapılır? Sorusunun cevabı ve yakıt tasarrufu hakkındaki püf noktaları öğrenmek, uygulamak için siz de hemen tıklayın!
Finansal Okuryazarlık Nedir?
Yatırım fırsatlarını değerlendirmek, borçlanmadan kaçınabilmek için püf nokta olan finansal okuryazarlık nedir? Sorusunun cevabı ON Sözlük'te sizlerle!