Temettü Nasıl Alınır?
Finansal özgürlüğe ulaşmak birçok kişinin hayalleri arasında yer alır. Buna ulaşmak için de pasif gelir kaynaklarını oluşturmak en etkili yöntemler arasında gelir. Bu noktada değerlendirebileceğin yatırım araçlarından biri de temettüdür. Pasif ama düzenli bir gelir sağlama potansiyeli sunan temettü, hisse senetlerinde değer artışı yaşandığında kazanç elde etmene yardımcı olur. Temettü yatırımı uzun vadeli yatırımcılar için birçok avantaja sahip olarak sürdürülebilir bir nakit akışı sağlar. Peki temettü nasıl alınır? Bu yazımızda senin için temettü ile ilgili detaylara değiniyoruz.
Temettü Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Temettü nasıl alınır, sorusuna cevap vermeden önce temettü nedir, sorusunu yanıtlayalım. Temettü, hisse alınmış olan şirketin dönem sonunda elde ettiği karın belirli bir kısmının hisse sahiplerine dağıtmasıdır. Şirket yönetimi bir araya gelerek temettü dağıtılıp dağıtılmayacağına karar vermektedir. Eğer elde edilen kar dağıtılacak ise bunun oranına karar verilerek yatırımcılara ödeme yapılır. Yapılan ödemeler genellikle nakit ya da hisse senedi şeklinde olmaktadır. Yıl sonunda elde edilen bu kar tutarı yıllık bilanço üzerinden net kar ya da yedek akçeler kalemi üzerinden dağıtılmaktadır. .Temettü dağıtım çeşitleri ise iki türlü olduğundan bahsettik; bunları şu şekilde açıklayabiliriz:
- Nakit Temettü: Şirketin yatırımcıların hesaplarına belirlenen oranda paranın yatırılmasıdır.
- Hisse Senedi Temettüsü: Şirket, hissedarlarına karşılıksız hisse dağıtmasıdır. Böylece yatırımcının hisse sayısı artmaktadır. Ancak bu durumda hisse değeri düşer.
Temettü Nasıl Alınır?
Temettünün ne demek olduğuna öğrendiğimize göre şimdi de nasıl temettü alacağımıza bir göz atalım. Temettü almak oldukça basit bir sürece sahiptir. Öncelikle temettü alabilmek için temettü dağıtımı yapan şirkete ait hisselere sahip olman gerekir. Ancak bu şekilde temettü dağıtımından yararlanabilirsin. Fakat burada dikkat etmen gereken bir nokta da hisse senedine sahip olduğun tarih. Temettü alımında hisse senedine sahip olduğun tarih önemlidir. Yönetim kurulu temettü dağıtımı için karar verir ve toplanan kurulda onaylanır. Bu onaylanma sürecinde hisse almak, temettü dağıtımından yararlanabilmeyi sağlar. Aynı şekilde temettü alma hakkına sahip olabilmek için dağıtım tarihine kadar hisse almış olman gerekir. Bu tarihten sonra alınan hisseler temettüden yararlanamaz. Dağıtılan temettü nasıl alınır, sorusu için ise şu adımlar takip edilebilir.
1. Doğru Hisseleri Seç: Şirketlerin temettü dağıtımından yararlanmak istiyorsan doğru hisselere sahip olduğundan emin olmalısın. Bu noktada temettü verimi yüksek ve düzenli ödeme yapan şirket hisselerini tercih edebilirsin.
2. Borsa Hesabı Aç: Borsa üzerinden yatırım yapabilmek için bir borsa hesabı açman gerekir. Aracı kurumdan hesap da açabilirsin. Bunun için On Dijital Bankacılık uygulamasını da tercih edebilir ve bir yatırım hesabı açabilirsin. Temettü daha çok hisse senetleri ile bağlantılı olduğu için hisse senedi hesabı açman bu noktada doğru olacaktır.
3. Hisse Senedi Satın Al: Aracı kurumdan hesap açtıktan sonra sıra geldi, hisse satın almaya. Bu noktada iyi bir araştırma yaparak temettü dağıtan ve dağıtabilme potansiyeli olan şirketlerin hisselerini satın alabilirsin. Hangi şirketin temettü dağıttığını öğrenebilmek için şirketlerin geçmiş yıllarda ne kadar temettü ödediğini inceleyebilir ve buna göre hisse satın almalarını gerçekleştirebilirsin.
4. Temettü Tarihlerini Takip Et: Şirketler genellikle yıllık, altı aylık ya da üç aylık gibi periyotlarla temettü ödemesi yapabilir. Dolayısıyla şirketlerin resmi duyurularını takip etmek hisse alım satımı için önemlidir. Böylece temettü tarihlerinden haberdar olarak temettü ödeme tarihinden önce yoksa hisse senedi alarak temettü ödemelerinden yararlanabilirsin.
Temettü Şartları Nelerdir?
Temettü alabilmek için öncelikle temettü veren hisselere sahip olmak gerekir. Fakat bu kazancı hak edebilmek için takip etmen gereken birkaç detay var.
- Öncelikle şirketler temettü ödeme tarihi belirlediği gibi temettü hak ediş tarihi de belirlemektedir. Kar payı alabilmek için temettü hak ediş tarihine kadar hisse senedi alman gerekir. Hak ediş tarihi günü ya da sonrasında hisse senedi alırsan temettü hakkın olmaz.
- Hak ediş tarihine göre hisse senedi alımı yaptıysan temettü ödemesi 2 iş günü içerisinde hesabına yatacaktır.
Temettü Yatırımının Avantajları Nelerdir?
Temettü hisseleri ile yatırım yapmak beraberinde birçok avantaja da sahiptir. Temettü ile yatırım yapmak yatırımcılara düzenli bir gelir akışı sağlayacağından pasif gelir oluşmasını sağlar. Böylece belirli periyotlarda kazanç sağlayabilirsin. Bunun yanında şirketin düzenli temettü ödemesi yapması halinde uzun vadede yüksek kazançlar elde edebilir ve yatırımını arttırabilirsin. Bu aynı zamanda birikimlerinin değerlenmesine de fırsat sunar. Dolayısıyla temettü yatırımı sağladığı avantajlar ile daha fazla kazanç elde edebilmene yardımcı olur.
Dilersen temettü hakkında daha detaylı bir bilgi öğrenmek için Temettü Nedir? yazımıza da göz atabilirsin.

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!
Hesap AçBenzer İçerikler
Findeks Kredi Notu Nedir?
Findeks kredi notu nedir? Ne anlam taşır? Sorularının cevabı ve findeks kredi notu hakkında bilinmesi gerekli her şeyi sizin için ON Sözlük'te cevapladık!
Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır?
Emekli maaşı hesaplanırken neler dikkate alınır, hesaplama yöntemleri nelerdir? Sorularının cevabı ve emekli maaşı hakkındaki her şey ON Sözlük'te!
Notlarını Organize Etmen İçin En İyi Not Tutma Uygulamaları
Notlarını organize etmen için en iyi not tutma uygulamalarını sizler için açıkladık. Öğrenmek için hemen ON Sözlüğe gelin!
Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?
Emtia fiyatlarının belirlenmesi, VİOP ve Forex işlemleri hakkında merak edilenler soruların cevapları ve emtia hakkındaki detaylı bilgi için ON Sözlüğe gelin!